Westra: ‘Plots deed Iglinskiy ons zonder training pijn’
Lieuwe Westra Foto: AFP

‘Het dopinggebruik van Maxim en zijn broer Valentin Iglinskiy werd zeker niet door de ploeg Astana georganiseerd.’ Dat schrijft de Nederlandse wielrenner Lieuwe Westra vandaag in zijn column in het Friesch Dagblad. Westra was bij Astana een ploegmakker van de broertjes Iglinksiy en had de afgelopen maanden al in de gaten dat er iets niet in de haak was met Maxim Iglinksy.

‘In Frankrijk verbaasde hij me echter al. Het hele seizoen had ik in uitslagen niets anders achter zijn naam zien staan dan Did Not Finish, maar in de Tour deed hij ons plots pijn. Terwijl hij niet met de overige acht teamleden mee had gedaan aan de voorbereidende trainingskampen. Daar zag ik de andere jongens ook flink beter worden, maar dat is nog logisch als je er via hoogtestages voor traint’, aldus Westra die zelf een sterke Tour de France in dienst van winnaar Vicenzo Nibali reed.

Vorige week raakte bekend dat Maxim Iglinskiy positief had getest op EPO bij een test op 1 augustus. Eerder liep ook zijn broer Valentin tegen de lamp. ‘Dat Valentin Iglinskiy werd betrapt, was nog geen ramp. Hij had alleen maar een plaatsje bij de ploeg gekregen omdat zijn broer bij wijze van weddenschap een wedstrijd won. Maxim is wel een grote renner. Hij won ooit Luik-Bastenaken-Luik en zat dit jaar zelfs in het team waarmee we Nibali aan de Tour-zege hielpen’, schrijft Westra.

‘Ik nam ook wel eens andere pilletjes tijdens house- en hardcoreparty’s’

In een andere opmerkelijke passage geeft Westra toe dat hij in het verleden - niet als wielrenner - af en toe ook wel eens een verboden substantie nam. ‘Iedereen slikt pillen in de Tour. Tientallen zelfs. In de categorie ijzertablet en vitaminepil. Niets illegaals. Toen ik nog niet wielrende en house- en hardcoreparty’s bezocht nam ik ook wel andere pilletjes. Van de soort die een coureur niet mag hebben. De muziek en sfeer vind ik nog steeds schitterend, maar van die troep moet ik niets meer hebben. Ik haal mijn kick tegenwoordig uit andere dingen.’

Lees de volledige column hier.