'Máxima koopt kleding in Brussel, niet in Milaan'
Foto: *
'Koningin Máxima koopt haar kleding in Brussel.' Met dat zinnetje verdedigde de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een parlementair debat in Den Haag de vrouw van koning Willem-Alexander. Hij wilde ontkennen dat Máxima elke maand het regeringsvliegtuig gebruikt om in Milaan haar garderobe uit te breiden. 'Dat is nog nooit gebeurd', zei Rutte. Noch als prinses, noch als koningin. En trouwens, 'ze is sinds haar 21ste niet meer in Milaan geweest.'

'Kleren koopt de koningin in Brussel. Of anders, als ze ergens is voor de VN of zo', preciseerde de Nederlandse premier. Hij werd ondervraagd over de begroting van het koningshuis. Het veelvuldig gebruik van het regeringstoestel was een van de kritiekpunten, naast de dure verbouwingen aan de paleizen.

Máxima gaat in Brussel specifiek shoppen bij het modehuis Natan, waar ook onze koningin Mathilde vaste klant is. Haar hoeden haalt ze wat verderop bij ontwerpster Fabienne Delvigne. In eigen land vindt ze vaak haar gading bij Jan Taminiau. Haar favoriete Italiaanse ontwerper is en blijft Valentino (hij mocht destijds ook haar trouwjurk ontwerpen), maar die heeft een eigen boetiek in de Amsterdamse PC Hooftstraat.