Europa keurt Britse staatssteun voor kerncentrale goed
Eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia. Foto: AFP

De Europese Commissie heeft woensdag haar fiat gegeven aan de Britse staatssteun voor de nieuwe kerncentrale van Hinkley Point. De Britse overheid heeft haar steunmaatregelen wel fors moeten aanpassen, zo beklemtoont de Commissie.

De Britse regering en de Franse energiereus EDF slaan de handen in elkaar voor de bouw van de centrale in het zuidwestelijke Hinkley Point. Ook Chinese bedrijven participeren in de centrale, die gebruik zal maken van EPR-technologie en op termijn zeven procent van de Britse stroomproductie moet verzorgen. De bouwkosten worden geschat op ruim 31 miljard euro.

De Europese Unie heeft geen zeggenschap over de energiebronnen die de lidstaten willen aanboren, maar de Europese Commissie opende wel een diepgaand onderzoek naar de steun die de Britse regering wil verlenen voor de bouw en uitbating. De Commissie aanvaardt de interventie, omdat Londen aantoonde dat de initiatiefnemers anders nooit aan de nodige financiering zouden raken. Er is volgens de Commissie ongeveer 21,6 miljard euro aan schuldfinanciering nodig.

Bijsturingen om concurrentiestoornissen te beperken

Eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia bedong wel ‘aanzienlijke’ bijsturingen om concurrentiestoornissen te beperken. Zo wordt de vergoeding voor de staatsgarantie aanzienlijk opgetrokken, wat de hele subsidie met 1,3 miljard euro verlaagt. Daarnaast is afgesproken dat de overheid meer moet delen in de winsten. De Britse autoriteiten hadden een mechanisme voorzien dat de operator de eerste 35 jaren stabiele inkomsten zou garanderen. De levensduur wordt geraamd op 60 jaar.

In Hinkley Point bouwt Groot-Brittannië zijn eerste nieuwe reactoren sinds 1995. De goedkeuring stuit op groot ongenoegen bij de Europese groenen. Ze spreken van ‘een samenzwering’ tussen de Britse regering, EDF en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de eurocommissarissen Almunia en Oettinger (Energie). De groenen gaan er naar eigen zeggen alles aan doen om de beslissing te laten annuleren door het Europese Hof van Justitie.

Dinsdag had de Commissie zich ook al de woede van de groenen op de hals gehaald met de beslissing om het geplande brandmerk op olie gewonnen uit teerzand te laten varen. Dat etiket op vervuilende brandstoffen moest de invoer, met name uit Canada, moeilijker en duurder maken. De lidstaten raakten het er echter nooit over eens.