VS: ‘Zes luchtaanvallen uitgevoerd nabij Kobani’
Rook stijgt op nabij Kobani na een luchtaanval door internationale coalitie. Foto: Umit Bektas/reuters

Dinsdag en woensdag zijn een aantal succesvolle aanvallen uitgevoerd tegen Islamitische Staat in de buurt van de Syrische grensstad Kobani. Dat heeft het Amerikaanse leger verklaard. Ook in Irak trokken gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie opnieuw ten aanval.

De centrale legerleiding in de Verenigde Staten (CENTCOM) maakte in een mededeling bekend dat er vandaag en gisteren in samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten negen luchtaanvallen werden uitgevoerd in Syrië. Daarbij werden bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen en op afstand bestuurde vliegtuigen gebruikt. ‘Alle vliegtuigen keerden veilig terug uit de aanvalsgebieden.’

In zes van de gevallen werden de troepen van Islamitische Staat in Kobani, de belegerde stad nabij de Syrische grens met Turkije, geviseerd. Volgens CENTCOM werden daarbij een bepantserd gevechtsvoertuig (APC) en andere bewapende voertuigen geraakt. Ook artillerie van IS zou uitgeschakeld zijn bij de aanval.

De VS voerde dinsdag en woensdag naar eigen zeggen, samen met de Britten en Nederlanders, ook vijf aanvallen uit in Irak.