Zaak van zwaargewonde Hakim Elouassaki wordt afgesplitst van Shariaproces
Syriëstrijder Hakim Elouassak. Foto: nd

In Antwerpen heeft de correctionele rechtbank beslist om het aandeel van Hakim Elouassak (22) af te splitsen van de rest van het terrorismedossier rond Sharia4Belgium. Hij wordt op vraag van zijn advocaten in observatie geplaatst om te bepalen of hij toerekeningsvatbaar is.

De 22-jarige Hakim Elouassak, alias Abu Jana Kasaa-Kasaa, is geboren in Vilvoorde. In oktober 2012 volgde hij een van zijn broers, Houssien, naar Syrië. In april keerde hij zwaargewond terug nadat hij een granaatscherf in zijn hoofd kreeg. Hij raakte gedeeltelijk verlamd. Tot op vandaag kampt hij daardoor met fysieke en psychische problemen. Hij werd aangehouden en vorige week werd vijf jaar cel tegen hem gevorderd. Zijn broer Houssien is in Syrië gesneuveld. 

Nadat hij terug in België was legde hij volgens psychiaters verzonnen verklaringen af. Het is niet duidelijk of hij al dan niet loog. Zijn advocaten, meesters Walter Damen en Abderrahim Lahlali, hadden woensdag een verzoekschrift neergelegd met de vraag om hun cliënt in observatie te stellen om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar is met het oog op zijn verdere berechting.

Tijdens de middagpauze heeft de rechtbank zich daar over gebogen en besliste om het verzoek in te willigen. Zijn advocaten vroegen de rechtbank daarop om zijn aandeel af te splitsen en het openbaar ministerie schaarde zich achter dat verzoek. Ook op die vraag ging de rechtbank in.

Elouassak wordt nu in de gevangenis in Gent een maand in observatie geplaatst om te kijken of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is. Dat kan tot 6 maanden worden verlengd. Zijn zaak zal apart behandeld worden op maandag 1 december.

Er loopt momenteel ook nog een onderzoek naar Hakim Elouassak wegens terroristische gijzeling en moord, feiten die hij in Syrië gepleegd zou hebben en waarvoor hij zich later misschien nog voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden. Maar ook daarvoor is het belangrijk om te weten of hij toerekeningsvatbaar is.