Transportbond BTB sensibiliseert truckers
(archiefbeeld) Foto: wim kempenaers (wkb)

De Belgische Transportbond (BTB) voert woensdagmiddag een sensibiliseringsactie op de parking van Ranst aan de E313 richting Antwerpen.

Zowel binnenlandse als buitenlandse truckers worden aangesproken en krijgen een pamflet. De vakbond is voornamelijk bezorgd over de toepassing van de maatregel die truckers verbiedt lange rusttijden te nemen in hun cabine, op straffe van een boete, legt Frank Moreels van BTB, de transportcentrale van de socialistische vakbond, uit.

‘Bij buitenlandse truckers is hier onbegrip voor. Zij denken dat de maatregel er is om hen te pesten, maar dat is niet zo.’ De maatregel kwam er in het kader van de wekelijkse rust van vrachtwagenchauffeurs.

Volgens Moreels weten bovendien vele buitenlandse truckers niet dat ze soms de wet overtreden omdat ze meer binnenlandse, ‘Belgische’, ritten uitvoeren dan toegestaan volgens de loons- en arbeidsvoorwaarden van hun land van herkomst. ‘Vele truckers trekken hoge ogen als ze dit horen’, aldus Moreels. Volgens de vakbondsman is er vaak begrip voor de bezorgdheid van de vakbond.

De actie kadert in de ‘International Transport Action Week’ van de internationale transportvakbond ITF. Later deze week volgen andere sensibiliseringsacties.