Daarom helpt een kopje koffie tegen jetlag
Foto: Shutterstock

Last van een jetlag? Dan kan een kopje koffie de symptomen vervagen. Dat concluderen Nederlandse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift The European Journal of Neuroscience.

Een team wetenschappers, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, onderzocht de effecten van cafeïne op vermoeide muizen. Daaruit blijkt dat diertjes met een slaaptekort na toediening van de stof toch een actieve biologische klok hadden. De vorsers geloven dat cafeïne hetzelfde effect kan hebben op vermoeide mensen.

Hoe dat komt? Onze biologische klok wordt geactiveerd door licht, waardoor ons dag- en nachtritme wordt bepaald. Als we te weinig slapen en kampen met een slaaptekort, is onze interne klok in de war en een pak minder gevoelig voor licht. Op zo’n momenten maakt ons lichaam adenosine aan, een stof waarvan we slaperig worden tijdens het waken.

De vorsers zeggen dat cafeïne dit fenomeen tegengaat en ons weer gevoeliger maakt voor licht. Daardoor kan onze biologische klok zich sneller aanpassen aan een nieuw ritme. ‘Dit kan ervoor zorgen dat en jetlag sneller verdwijnt als je een kop koffie drinkt’, zegt onderzoekster Hester van Diepen in De Volkskrant.

Ze beklemtoont dat er meer studies nodig zijn om te bepalen in welke mate cafeïne hetzelfde effect heeft op mensen. ‘Muizen zijn nachtdieren, maar desondanks lijkt de werking van hun biologische klok sterk op de menselijke variant’, aldus Van Diepen.