Nieuwe regering wil bezoek aan psycholoog terugbetalen
Foto: Phase4Photography - Fotolia

Een ‘integrale visie’ op de geestelijke gezondheidszorg. Dat wil de Zweedse coalitie realiseren. De opvallendste verandering: een bezoek aan de psycholoog kan worden terugbetaald. De coalitie onderzoekt ook een belangrijke hervorming van de ziekenhuisfinanciering.

Als u in de toekomst met psychische problemen naar de huisarts gaat, kan die u voortaan doorverwijzen naar een psycholoog, zonder dat het u handenvol geld kost. De Zweedse coalitie wil de overheid laten tussenkomen in zo’n consultatie, al moet er nog gezocht worden naar een consensus met de sector. De ‘Zweden’ denken dat het efficiënter en goedkoper zal zijn dan de huidige regeling, waarbij een terugbetaling enkel kan voor antidepressiva of na een opname.

Een ander pijnpunt in de Belgische gezondheidszorg is de financiering van de ziekenhuizen. Vier op de tien hangen in de rode cijfers en dat probleem wil de nieuwe regering bespreken met de sector. Een intentiemaatregel dus, die - volgens de huidige informatie - nog wat vaag blijft.

Hoewel de financiering van de ziekenhuizen in de touwen hangt, zijn er te veel ziekenhuisbedden. Michel I gaat op zoek naar ‘andere functies’ voor die overtollige bedden. De ziekenhuisfactuur moet voor patiënten transparanter, en een soort ‘databank’ zal duidelijk maken hoeveel een behandeling kost in uw ziekenhuis. Door een veralgemening van het elektronische patiëntendossier krijgen patiënten gemakkelijker toegang tot hun dossier. In 2019 is het de bedoeling dat iedereen er zo eentje heeft, al wordt het niet verplicht.

Kris Peeters liet deze ochtend al verstaan dat de groeinorm, de stijging van de uitgaven in de gezondheidszorg, lager zal uitvallen, maar niet verdwijnt.