Topman van Fiat Chrysler trekt in 2018 deur achter zich dicht
Topman Sergio Marchionne (vooraan) van het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf Fiat Chrysler. Foto: Reuters

Topman Sergio Marchionne van het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf Fiat Chrysler treedt aan het einde van 2018 af. Dat heeft de 62-jarige Marchionne laten weten aan persbureau Bloomberg.

Marchionne kwam in juni 2004 aan het hoofd te staan van Fiat. Onder zijn leiding nam Fiat het Amerikaanse Chrysler over, en werd verder gegaan als Fiat Chrysler Automobiles.

In mei maakte het concern een nieuwe strategie bekend om de verkoop in 2018 te laten groeien tot 7 miljoen auto’s per jaar, van 4,4 miljoen in het afgelopen jaar. Na afronding van dat programma vindt Marchionne het wel welletjes, zo gaf hij te kennen.

Marchionne denkt overigens dat er een nieuwe marktleider kan komen in de automarkt, die dus Toyota van de troon zou stoten. ‘Er is ruimte om nog een speler te creëren die groter zal zijn’, zei hij in een dubbelinterview met voorzitter John Elkann aan Bloomberg Businessweek. ‘De sector heeft dit nodig omdat ze nog steeds zeer gefragmenteerd is.’

Zondag wordt de fusie tussen Fiat en Chrysler officieel afgerond, daags nadien wordt het aandeel van het nieuwe gebundelde autoconcern verhandeld op de beurzen van New York en Milaan.

Fiat kreeg zware klappen te verwerken door de crisis op de Europese automarkt. Met dank aan Chrysler konden de Italianen het hoofd boven water houden.