Schip met Belgisch nucleair afval even op drift na brand
Foto: Photo News

Voor de kust van Schotland is een Deens schip met Belgisch nucleair afval gisteravond even op drift geraakt nadat er brand was uitgebroken. Dat werd bevestigd door Nele Scheerlinck, woordvoerster van het FANC. De brand werd snel gedoofd en de vaten met afval zijn onbeschadigd.

Het schip Parida met 15 bemanningsleden en onder Deense vlag varend, was onderweg naar ons land met aan boord twee transportverpakkingen met elke drie vaten gecementeerd radio-actief afval. Het afval van de reactor BR2 van het SCK in Mol werd in 1990 naar de nucleaire verwerkingsfabriek in het Schotse Dounreay gestuurd, waar het afval in cement werd ingekapseld. Het was nu op weg naar Belgoprocess in Dessel om daar gestockeerd te worden. Het gaat om het negentiende transport in een reeks van 21 die dit en volgend jaar gepland stonden.

Gisteravond om 19 uur ontstond een brand in een schoorsteen van het schip. Die werd binnen het half uur door de bemanning gedoofd. Door het brandalarm was de motor afgeslagen en de opvarenden kregen die niet meer aan de praat. Het anker werd daarom uitgegooid.

Even raakte het schip op drift een dreigde het het boorplatform Beatrix te rammen. De 52 aanwezigen op dat boorplatform werden uit voorzorg met een helikopter geëvacueerd. Maar het was loos alarm.

Een sleepboot kon de Parida van koers doen veranderen en sleepte het schip naar een baai in de buurt van de haven van Cromarty in Schotland. Daar zullen technici kijken of de opgelopen schade toelaat om verder te varen naar Antwerpen.

Nele Scheerlinck van het Fanc beklemtoont dat niemand gewond raakte bij het incident. ‘De vaten met radio-actief afval zijn niet beschadigd. Normaal gaat het om een routinetransport. Het is voor het eerst dat we zo een ongeval hebben.’

De Schotse overheid houdt de situatie met het schip ‘van dichtbij’ in het oog.