Werkgevers: ‘Regering gaat eerlijker en slimmer beleid voeren’
Pieter Timmermans (VBO) Foto: put

De werkgevers reageren zoals verwacht erg positief op het federale regeerakkoord, waarvan geleidelijk steeds meer details beginnen binnen te sijpelen.

‘Alle elementen om de groei te verhogen en extra jobs te creëren, zitten er in’, zo is te horen bij Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). ‘Het akkoord bevat een coherent verhaal om onze concurrentiekracht te versterken.’

Concreet is het VBO positief over het voornemen om de loonkostenhandicap weg te werken, over de invoering van een energienorm en over het behoud van de notionele intrestaftrek. Ook de structurele hervormingen op het niveau van de pensioenen, de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg én de begroting stemt het VBO vrolijk.

Eenzelfde hoerageluid is te horen bij Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. ‘Groei is onze enige sociale zekerheid. Dat men van economisch herstel een prioriteit maakt, is dus de juiste keuze’, zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. ‘Eindelijk kan deze nieuwe federale regering van start gaan. Samen met de ondernemingen en de werknemers kan ze aan de slag om economisch herstel te realiseren. Wat er zijn dringend socio-economische hervormingen nodig om onze welvaart te vrijwaren.’ Toch blijft Voka nog enigzins voorzichtig, ‘omdat veel zal afhangen van de precieze details’ die de komende uren en dagen zullen worden bekendgemaakt.

‘Uitgestoken hand voor sociaal overleg aannemen’

Zelfstandigenorganisatie Unizo ziet dan weer een nieuwe regering die ‘een veel eerlijker en slimmer beleid gaat voeren’. ‘Eindelijk krijgen we een regering die de ondernemende en hard werkende mensen extra zuurstof geeft, en die de echt grote vermogens lijkt te gaan aanpakken, in plaats van al belast geld van ondernemers nog eens extra te gaan belasten’, zegt topman Karel Van Eetvelt. Hij verwijst daarvoor onder meer naar de speculatietaks die van tafel is geveegd, de afschaffing van de monsterboetes van 309% voor bedrijfsleiders die reizen, etentjes of andere privé-uitgaven doen op kosten van hun vennootschap, en de doorkijkbelasting op offshoreconstructies, die niet de KMO’s of de reële economie treft.

Van Eetvelt benadrukt ook dat hij ‘graag de uitgestoken hand voor het sociaal overleg zal aannemen’. Unizo hoopt dat ‘alle sociale partners op een constructieve manier aan dit overleg zullen deelnemen’.