Groen en Ecolo: ‘Sociaal onrechtvaardig en nul ambitie inzake leefmilieu’
Kristof Valvo Foto: BELGA

Groen en Ecolo zijn niet te spreken over wat er al bekend is van de maatregelen van de centrumrechtse federale regering. ‘Onevenwichtig en onrechtvaardig’, luidt het oordeel van de groene oppositiepartijen. ‘Dit akkoord is sociaal onrechtvaardig en toont voorlopig nul ambitie inzake milieu en gezondheid’, is de eerste reactie van Kristof Calvo, federaal fractieleider Groen, en Jean-Marc Nollet, fractieleider Ecolo.

De groenen nemen maatregelen zoals de indexsprong en de verhoogde pensioenleeftijd op de korrel. ‘Voor al wie op het werk al aan de limiet zit, voor alle gezinnen die elke dag druk en stress ervaren, heeft deze coalitie maar één boodschap: langer en meer werken, hogere facturen, meer druk’, aldus Calvo en Nollet.

Volgens Groen en Ecolo wordt de gevraagde inspanning oneerlijk verdeeld. ‘Wie heel veel heeft, wordt te weinig gevraagd.’ ‘Een echte bijdrage van de grootste vermogens, gekoppeld aan lagere lasten op arbeid, had de eerste en belangrijkste maatregel moeten zijn van deze regering’, aldus Calvo.

De groene partijen zien ook weinig tot geen ambitie op het vlak van klimaat en milieu. ‘België is de vijfde grootste vervuiler ter wereld. Maar op NMBS wordt verder bespaard. De oudste kerncentrales blijven langer open. Klimaat- en milieuambitie zien en horen we nergens, terwijl de uitdagingen op dat vlak nog nooit zo groot zijn geweest’, besluiten Calvo en Nollet.