Internationale coalitie geeft Kobani toch nog niet op
Archiefbeeld van Kobani Foto: AFP

De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten heeft woensdag dan toch opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op terreurgroep IS, dat de grensstad Kobani al enkele weken belegert.

Een AFP-journalist die zich aan de Turkse grens bevindt heeft de nieuwe bombardementen vandaag gemeld. Ook dinsdag hadden de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen nog luchtaanvallen uitgevoerd, toen duidelijk werd dat de jihadi’s van IS Kobani waren binnengedrongen. Maandag was IS, na wekenlange aanvallen, erin geslaagd een drietal wijken in het oosten van de stad te veroveren.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Groot-Brittannië gevestigd is, hebben de IS-strijders zich woensdag teruggetrokken uit enkele wijken van en rond de stad. Ook de Koerden bevestigen dat, meldt persagentschap Reuters.

Onmiddellijk na het bombardement was een grote zwarte rookpluim te zien boven een heuvel ten oosten van de stad, waar IS en en Koerdische strijders al dagenlang vechten. Dinsdag hebben vliegtuigen van de coalitie de hele dag verschillende IS-doelwitten gebombardeerd, zowel in als rond de stad.

Volgens het Observatorium, een eenmans-ngo die zich beroept op een breed netwerk aan bronnen, is IS er door de bommen toe gedwongen zich terug te trekken uit sommige wijken in het oosten en ten zuidwesten van de stad.

In een verklaring op Twitter ontkennen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) dat ze Kobani tot militair gebied hebben uitgeroepen. ‘Ondanks de barbaarse aanvallen van de IS-huurlingen, verblijven nog altijd duizenden burgers in Kobani. We zullen de burgers met al onze krachten ten alle koste verdedigen.’ Drie weken al wordt om de stad gestreden. De gevechten hebben bijna 200.000 mensen op de vlucht gejaagd naar Turkije.