'Nieuwe Arco-regeling van 40 procent ruimschoots onvoldoende'
Foto: Photo News
De nieuwe Arco-regeling waarover de toekomstige regeringspartners een akkoord bereikten is te mager, zo vindt advocaat Geert Lenssens, die een 700-tal Arco-gedupeerden vertegenwoordigt. 'Veertig procent vergoeding is ruimschoots onvoldoende. Er was 100 procent beloofd.' Eerder woensdag had het Arcopar Actieteam ook al 'een volledige schadeloosstelling gevraagd'.

In onderhandelaarskringen werd vernomen dat de inspanning van 600 miljoen euro verdeeld zal worden over de staat, Belfius en beweging.net (het vroegere ACW). Ten opzichte van de initiële inleg betekent dat globaal een compensatie van ruim 80 procent van de inleg. Maar inclusief de uitgekeerde, gekapitaliseerde, dividenden daalt dat naar globaal om 40 procent.

Meester Lenssens, die de actiegroep Geld Terug van Arco vertegenwoordigt, benadrukt de regeling juridisch nog niet gezien te hebben. 'Maar de regeling zoals ze virtueel op tafel ligt, is juridisch niet evident.' Een politiek akkoord waarbij twee andere partijen betrokken zijn, lijkt Lenssens moeilijk in een 'sluitend, juridisch waterdichte' regeling te gieten.

Een betere piste zou volgens de advocaat een uitbreiding van de groepsvordering zijn, die sinds 1 september mogelijk is. 'Men zou ervoor moeten zorgen dat de groepsvordering van toepassing is op een dossier als Arco of Fortis. De class action is een systeem waarmee je een akkoord algemeen bindend kan maken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een cao.'

'Overheid moet beloftes honoreren'

Gezien de eerder uitgewerkte staatswaarborg die het geld van de coöperanten voor 100 procent garandeerde, maar die door Europa verworpen werd, zullen de coöperanten niet akkoord gaan met de 40 procent-regeling, denkt Lenssens. Hij wijst ook op het principe van de ‘vertrouwensleer’.

'Als een overheid iets belooft, moet ze dit respecteren en honoreren. Dat gebeurt hier niet, punt.' De advocaat denkt ook dat een 'politieke afrekening mogelijk is' door de zowat 800.000 gedupeerde coöperanten, zij zijn immers ook kiezer.

'Wij willen volledige schadeloosstelling'

Ook belangenvereniging Arcopar Actieteam is niet te spreken over de nieuwe Arco-regeling waarover de nieuwe regeringspartners een akkoord bereikten.

‘Veertig procent is onvoldoende. De mensen moeten vergoed en volledig schadeloos gesteld worden’, aldus Joost Van Elsuwé, voorzitter van Arcopar Actieteam. ‘Ze moeten ook gecompenseerd worden voor het feit dat hun geld er jarenlang heeft gestaan. De mensen zijn misleid, ze hebben recht op 100 procent.’ Arcopar Actieteam vertegenwoordigt 60.000 van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten.

Njet

Bovendien eist Arcopar Actieteam ‘een volledig juridisch waterdicht kader’. ‘Ik heb heel veel schrik dat met deze nieuwe regeling we opnieuw voor vele jaren vertrokken zijn’, en dat de Europese Commissie ze negatief zou beoordelen. Van Elsuwé verwijst zo naar het njet van Europa voor de staatswaarborg.

Minister van Financiën Koen Geens zei daaromtrent eerder dat de Europese staatssteunregels niet van toepassing zijn op waarborgen voor particulieren zoals spaarders. Maar Europa volgde die redenering niet en verwierp de regeling.

Van Elsuwé sluit nieuwe acties zeker niet uit, ‘we kunnen opnieuw op straat komen’. ‘De mensen zijn enorm boos.’

Arcopar Actieteam is, samen met minderheidsaandeelhoudersvertegenwoordig Deminor, een rechtszaak gestart tegen Arco en Belfius om die 100 procent te bekomen. Ze vertegenwoordigen in de rechtszaal 800 van de 780.000 coöperanten.