Kenyatta eerste zittende president die voor Internationaal Strafhof verschijnt
Uhuru Kenyatta komt aan bij het Internationaal Strafhof (ICC). Foto: AFP

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta is woensdag voor het Internationaal Strafhof verschenen voor een inleidende hoorzitting. Hij wordt verdacht van het organiseren van etnisch geweld. Het is voor het eerst dat een zittende president voor het Internationaal Strafhof komt.

De 52-jarige Kenyatta trad in het gezelschap van tientallen aanhangers de rechtszaal binnen. Hij is wel al eerder voor het tribunaal in Den Haag verschenen, maar dat gebeurde nog voordat hij president was. Op 9 april vorig jaar werd hij president.

Tijdens de inleidende hoorzitting wordt de zaak nog niet ten gronde gehandeld, maar wordt geoordeeld over de voortgang van het proces.

 Etnisch geweld 

De aanklager verwijt de Keniaanse regering dat ze bewijzen tegen president Kenyatta achterhoudt. Maar volgens de verdediging zijn er eenvoudigweg geen bewijzen. Verwacht wordt dat de advocaten van Kenyatta dan ook aan het tribunaal gaan vragen om de zaak wegens gebrek aan bewijs te laten vallen.

Kenyatta wordt ervan beschuldigd massaal etnisch geweld te hebben georganiseerd na de gecontesteerde verkiezingen van 2007. Het geweld kostte het leven aan meer dan duizend mensen en verjoeg een half miljoen mensen uit hun woonst.

Kenyatta, die voor het proces de macht tijdelijk heeft overgedragen aan zijn adjunct William Ruto, pleit onschuldig.