POLL. Wie wint de Nobelprijs voor Literatuur?
Foto: *
Volgens de bookmakers wordt niet Haruki Murakami, maar wel Ngugi Wa Thiong'o morgen aangekondigd als de Nobelprijswinnaar voor de Literatuur. Claus maakt ondertussen geen kans meer, wie wint volgens u dit jaar wel?

Maanden voerde Haruki Murakami de lijsten aan. De publiekslieveling en schrijver van 1Q84 leek voor bookmakers de gedoodverfde winnaar. Wie vandaag een kijkje gaat nemen bij Ladbrokes, ziet echter Ngugi Wa Thiong'o bovenaan prijken. Voor wie hem niet kent: de Keniaanse schrijver staat bekend om zijn uitgesproken mening en maatschappijkritische boeken. Hij schreef onder meer een boek op toiletpapier in gevangenschap en was ook favoriet in 2010, maar zag de prijs aan zijn neus voorbijgaan toen Mario Vargas Llosa won. 

Alex Donohue, woordvoerder van Ladbrokes, vertelde deze week aan The Guardian dat de mogelijke laureaat vaak de laatste dagen een inhaalbeweging maakt in de lijsten. ‘Het is altijd de moeite waard om het Zweedse geld te volgen, en op dit moment is Ngugi Wa Thiong'o degene waarop geld wordt ingezet.’

Beide auteurs zijn al enkele jaren in nobele lijstjes terug te vinden, net als de Wit-Russische Svetlana Aleksejevitsj. De Syrische dichter Adonis en Albanese schrijver Ismail Kadaré vervolledigen dit jaar de top vijf. Fans van Nederlandstalige literatuur kunnen geen geld meer inzetten op Hugo Claus, maar vinden wel Cees Nooteboom in de top twintig terug. Met 26 tegen 1 is hij een even (on)waarschijnlijke winnaar als Bob Dylan.

Philip Roth prijkt al jaren tussen de favorieten. Nu hij heeft aangekondigd een punt achter zijn schrijverscarrière te zetten zou de Nobelprijs een mooi orgelpunt zijn.

Maar de kans dat de prijs na Alice Munro richting Roth zou gaan, is klein. De kansen van de Keniaan Ngugi Wa Thiong'o en de Wit-Russische Svetlana Aleksijevitsj lijken beter te liggen.
Veerle Vanden Bosch
Chef Letteren

 

Poll: wat denkt u?