Zeker 19 doden bij Koerdische protesten in Turkije
Protesten in Diyarbakir. Foto: EPA

Na de protesten tegen de Turkse terughoudendheid om op te treden in de Koerdische stad Kobani is de balans opnieuw bijgesteld. Dinsdag en woensdag zijn bij betogingen in het Koerdische zuidoosten minstens 19 doden gevallen, meldt het persbureau DHA. Verschillende mensen zijn gewond geraakt.

De meeste slachtoffers vielen in de nacht van dinsdag op woensdag al bij rellen tussen islamisten en aanhangers van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Diyarbakir, een stad in het oosten van het land met een overwegend Koerdische bevolking. De provincie maakte bekend dat daar alleen tien mensen omgekomen zijn. De scholen in Diyarbakir blijven tot maandag gesloten.

Het persbureau Anadolu meldt dat het leger in die stad pantservoertuigen gestationeerd heeft. Daar en in andere provincies in het zuidoosten van het land worden in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw rellen verwacht. Er geldt alvast een nachtelijk uitgaansverbod.

Ook in Istanboel en andere steden in het westen van het land kwam het in de nacht van dinsdag op woensdag tot rellen tussen betogers en de politie. Daarbij vielen echter geen gewonden. De Turkse regering heeft al opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan het geweld. Vicepremier Yalcin Akdogan heeft het verwijt van de betogers dat Turkije te weinig doet om Kobani te beschermen al als een 'grote leugen' bestempeld.

Ondertussen blijven IS-strijders het ingesloten Kobani onder vuur nemen met zwaar geschut. Ondanks luchtaanvallen van de coalitie zou IS al verschillende wijken van de stad hebben overgenomen. Gisteren waarschuwde de Turkse premier Erdogan nog dat de val van Kobani nabij is.