Minstens negen doden bij pro-Koerdische manifestaties in Turkije
Foto: AFP

In Turkije zijn dinsdag minstens negen mensen omgekomen bij verschillende pro-Koerdische manifestaties tegen de weigering van de regering in Ankara om militair in te grijpen in Kobani. Dat melden verschillende Turkse media. Er vielen ook heel wat gewonden.

Volgens Turkse media kwamen vijf mensen om in Diyarbakir, de Koerdische ‘hoofdstad’ van Turkije. Twee anderen verloren het leven in Siirt, een persoon stierf in Batman en een andere in Mus. De slachtoffers kwamen in de meeste gevallen om bij opstootjes tussen Koerdische militanten en politieke tegenstanders.

Ook in de grotere steden van het land, onder andere in Istanbul en Ankara, deden zich incidenten voor en kwam de politie tussenbeide met traangas en waterkanonnen om de pro-Koerdische manifestanten uiteen te drijven.

De belangrijkste Koerdische politieke partij in Turkije HDP had maandagavond alle Koerden van het land opgeroepen om op straat te komen en hun ongenoegen te tonen over het feit dat Ankara weigert militair in te grijpen in Kobani.