België heeft geen plan om ebola aan te pakken
In Spanje is een verpleegster besmet met ebola. Europa ontkomt dus niet aan het virus, maar een EU-coördinator is er niet. En het nationale beleid laat ook te wensen over.

Specialisten zeggen dat het ebolavirus in Europa nooit zoveel slachtoffers als in Afrika kan maken omdat een zieke patiënt onmiddellijk in quarantaine kan worden gebracht. Maar een ‘accidentele besmetting’ kan altijd gebeuren, zegt Cristina Salvi van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens Steven Callens, professor inwendige ziekten aan de UGent, mag men de zware tol niet onderschatten die de verzorging van ebolapatiënten eist. De verzorging van één ebolapatiënt vereist een permanente bezetting van vier verzorgers: twee in de ziekenkamer, een die buiten observeert en een die materialen en eten aanbrengt. ‘Als je weet dat een ebolapatiënt 10 tot 14 dagen ziek is, dan begrijp je dat na een tijdje battle-fatigue kan optreden, waardoor het personeel de regels minder strikt gaat toepassen.’ Callens vreest ook dat de meeste verzorgers in Europa onvoldoende getraind zijn om met ebolapatiënten te werken. 

‘In België is er geen beleid’, zegt Bruno Gryseels, directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Ideaal zouden de patiënten naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek worden gebracht omdat ze daar gemakkelijk geïsoleerd kunnen worden, maar het ministerie van Defensie heeft daar geen budget voor. ‘Onze negen universitaire ziekenhuizen kunnen ebolapatiënten wel gedurende enkele dagen opvangen, maar ze zijn niet uitgerust voor de intensieve verzorging die een ebolapatiënt vereist’, zegt Callens.

In die omstandigheden vinden beide specialisten het ‘onaanvaardbaar’ dat er geen EU-coördinator is die beslist waar de patiënt naartoe kan gaan.

Maar aangezien een ebolapatiënt maximaal twee uur vervoerd kan worden, vinden ze het noodzakelijk dat België zelf een gespecialiseerde unit heeft die uitgerust is om infecties met een hoge risicograad te behandelen.