Michel én Peeters blijven aan tot eedaflegging zaterdag
Peeters en Michel na de audiëntie bij de koning Foto: belga
Koning Filip heeft de opdracht van formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) verlengd tot zaterdag. Dan legt de nieuwe regering de eed af. Hoe ziet de rest van de week er nog uit?

* Vandaag werd het regeerakkoord eerst nagelezen om teksten nog eens op fouten te overlopen. Rond half negen zijn de coformateurs Charles Michel en Kris Peeters door de koning ontvangen om een rapport uit te brengen. Koning Filip heeft de opdracht van de twee formateurs verlengd. Dat is opvallend, verwacht werd dat alleen Michel zou overblijven als formateur.

* De komende dagen is het de beurt aan de vier regeringspartijen. Die houden donderdag of vrijdag hun partijcongres waarop ze het regeerakkoord moeten goedkeuren. N-VA trekt donderdag voor haar partijcongres naar de Lotto Arena in Antwerpen, en ook Open VLD zal donderdag haar congres organiseren.

* Zaterdag trekt Charles Michel met zijn ploeg naar de koning om de eed af te leggen. Na de eedaflegging volgt het traditionele fotomoment op het bordes van het paleis in Laken.

* Michel zal dus wellicht mooi op tijd ingezworen zijn als eerste minister om dinsdag, bij de opening van het parlementaire jaar, in de Kamer zijn beleidsverklaring voor te lezen. Na de lezing volgt een debat dat 48 uur mag duren.

* Donderdag houdt de Kamer dan een vertrouwensstemming over de regering Michel I.