Vijf feiten over de Nobelprijs voor Chemie
Foto: *
Vandaag worden de laureaten voor de Nobelprijs voor Chemie aangekondigd. Bij de Curiefamilie lijkt het winnen van een Nobelprijs in de genen te zitten. Tussen de 165 laureaten vindt u verschillende familieleden terug, en maar een Belg.

De jongste en oudste

De gemiddelde laureaat is een 58-jarige man. De jongste die ooit een Nobelprijs voor Chemie won, was Frédéric Joliot. Hij deelde op zijn 35ste de prijs met zijn vrouw Irène Joliot-Curie. Hij was precies vijftig jaar jonger dan de oudste laureaat, John B. Fenn.

Het zit in de familie

De chemie van de Nobelprijzen was bijna voelbaar in de Curie-familie. Marie Curie deelde in 1903 een Nobelprijs voor Fysica met haar man voor hun onderzoek naar radioactiviteit. Dochter Irène deed het haar in 1935 na met haar onderzoek naar kunstmatige radioactiviteit. Ze deelde een Nobelprijs voor Chemie met haar man. Jongste dochter Eve won zelf niet, maar haar man Henry Labouisse kreeg wel een Nobelprijs voor de Vrede als directeur van UNICEF.

Zij mochten niet

Hitler dwong twee Duitse Nobelprijswinnaars om de prijs te weigeren: Adolf Butenandt (1939) en Richard Kuhn (1938). Ze mochten hun prijs niet in ontvangst gaan nemen, maar kregen na de oorlog wel hun medaille, respectievelijk voor hun onderzoek naar geslachtshormonen en vitamines.

De Belg

Hij werd geboren in Rusland, maar kreeg de Belgische nationaliteit in 1949: Ilya Prigogine. Hij studeerde scheikunde aan de Franstalige ULB, en kreeg een Nobelprijs in 1977 voor zijn bijdrage tot de thermodynamica van niet-evenwichtsprocessen.

De tweevoudige winnaar

Frederick Sanger was niet de enige in deze categorie die verschillende Nobelprijzen won. Marie Curie won er ook een voor Fysica, en Linus Pauling kreeg ook de Nobelprijs voor de Vrede. Sanger was evenwel de enige om tweemaal een Nobelprijs voor Chemie in ontvangst te nemen. Hij werd beloond voor zijn onderzoek naar insuline en nucleïnezuren.