Roltabak Gryson gaat dicht
Gryson produceert onder meer de roltabak Fleur du Pays. Foto: Dirk Leemans

Het roltabakbedrijf Gryson uit Wervik sluit half 2018 definitief de deuren. 132 jobs gaan verloren. Dat maakte het bedrijf zopas bekend aan de vakbonden op een bijzondere ondernemingsraad.

De sluiting van Gryson komt totaal onverwacht. De nieuwe eigenaar, de Japanse tabaksmultinational JTI, kondigde de afgelopen jaren nog belangrijke expansieplannen af. Sinds de overname werden zelfs 50 tot 60 mensen aangeworven. Er werd ook bijkomend voor 11 miljoen dollar geïnvesteerd.

JTI had in de zomer van 2012 het bedrijf overgekocht van Guido Vandermarliere, de man achter de sigarengroep Cortès die 475 miljoen euro ving voor zijn ‘nevenbedrijfje’.

Het moederbedrijf JTI lichtte zopas de vakbonden in dat de fabriek van Gryson vanaf medio 2017 dicht gaat om finaal half 2018 te sluiten. De productie van roltabak wordt overgeheveld naar Roemenië of Polen. Dit kadert in een Europese reorganisatie waarbij 1.100 jobs op een totaal van 28.000 verloren gaan. Noord-Ierland wordt het zwaarst getroffen, maar ook in Duitsland sneuvelen jobs. Telkens gaat de productie naar Roemenië of Polen. Het nieuws sloeg in Wervik in als een donderslag bij heldere hemel. 132 medewerkers waarvan 99 arbeiders en 33 bedienden verliezen hun baan, zij het dat dit nog niet onmiddellijk gebeurt.

In Wervik verdwijnt zo de productie van 5.000 ton roltabak wat neerkomt op 5 miljard sigaretten. In Duitsland gaat het om dubbel zoveel roltabakproductie die verdwijnt, maar de productie van gewone sigaretten (40 miljard) blijft er bestaan. In Noord-Ierland verdwijnen zowel de productie van 18 miljard gewone sigaretten als roltabaksigaretten.

In Polen en Roemenië worden nu respectievelijk 33 miljard en 14 miljard gewone sigaretten vervaardigd op jaarbasis.

JTI rechtvaardigt de reorganisatie door te wijzen op de toenemende regulering en de stijgende accijnzen die nopen tot ingrepen om competitiever te worden. Dat gebeurt door centralisatie in goedkope landen. JTI zegt dat de keuze tussen Polen en Roemenië later ingevuld wordt in functie van het overleg. Voor Gryson geldt de Belgische wet Renault. Die start nu op. Het is de bedoeling om vrijdag al een eerste informatievergadering met de vakbonden te hebben.

De overheveling heeft ook gevolgen voor de 60 tabakstelers in Zuid-West-Vlaanderen. Die produceren jaarlijks samen 120 ton tabak. Tot de sluiting blijft Gryson tabak afnemen.