De vijf fijnste markthallen van Europa
La Boqueria in Barcelona

Een gigantische Markthal, die vorige week de deuren opende, is de nieuwste aanwinst van architectuurstad Rotterdam. Een modern gebouw voor een oud concept, al zijn ze ook elders in Europa belangrijke toeristische trekpleisters geworden. Zoals deze vijf voorbeelden.

BARECELONA: La Boqueria (1853)

Deze overdekte markthal ligt aan de Ramblas-boulevard en dus kan de Mercat de Sant Josep de la Boquería naast de Barcelonezen sowieso ook rekenen op dikke stromen toeristen. Toch gooit de markt alles in de strijd om haar goede ­reputatie waar te maken. Niet de mooiste, wel een van de ­lekkerste. Een tip: hoe dieper de kraampjes verscholen liggen, hoe goedkoper de waren. Open van maandag tot en met zaterdag.

>> naar de website

 

LONDEN: Borough Market (1851)

De overdekte voedselmarkt bij het station van London Bridge en Southwark Cathedral is het walhalla van de jonge Britse ‘food movement’, waar hippe ambachtslui van woensdag tot zaterdag hun producten uitstallen. De rest van de week is het een groothandelsmarkt. Borough Market is bovendien het oudste marktje van Londen en werd in 2003 uitgeroepen tot Londens toeristische attractie nummer één. En je loopt er ook wel eens beroemde chefs tegen het lijf: liefhebbers van de Britse televisiekok Jamie Oliver zullen de plek vast herkennen uit zijn programma’s. Open van maandag tot en met zaterdag.

>> naar de website

 

VALENCIA: Mercat Central (1928)

Het assortiment hier is een schitterende staalkaart vormt van de regionale keuken, en een indrukwekkende vakkennis tentoonspreidt. De oorspronkelijke markthal op deze locatie dateert uit 1839, maar werd tegen het einde van de negentiende eeuw te klein. Het gebouw uit de vroege twintigste eeuw moet niet onderdoen voor Europa’s mooiste kerken en stations, met schitterende koepels, een fraai gebruik van tegels en een trotse gevel. Open van maandag tot en met zaterdag.

>> naar de website

 

BOEDAPEST: Nagy Vásárcsarnok (1896)

Nagy Vásárcsarnok is de grootste van vijf markthallen die op het eind van de negentiende eeuw werd gebouwd en werd ontworpen door de Franse ingenieur Gustave Eiffel, de man achter Frankrijks meest bekende bouwwerk. De markthal (tevens door Unesco erkend als werelderfgoed) is monumentaal en robuust, met kleurrijke dakpannen en fraai gerestaureerde glaspartijen. Dé plaats voor lokale salami en paprika, maar ook voor wie een levend biggetje of kip op het oog heeft. Open van maandag tot en met zaterdag.

>> naar de website

 

STOCKHOLM: Östermalms Saluhall (1888)

In de chiquere wijk van de Zweedse hoofdstad vindt u deze traditionele markthal die zich vandaag toespitst op delicatessen en verfijnde Zweedse lunches (zalm! dille! aardappelpannenkoekjes!) die aan gezellige eettogen geserveerd worden. Het eclectisch gebouw uit de negentiende eeuw herbergt een vijftigtal winkels en het interieur uit 1888 kan nog steeds teruggevonden worden in kleine details. Open van maandag tot en met zaterdag. In september 2015 sluit Saluhall voor twee jaar de deuren voor een grondige renovatie, waarbij de markthal nog zal worden uitgebreid.

>> naar de website van Saluhall