De federale onderhandelaars hebben na een maratohonvergadering van meer dan 28 uur een regeerakkoord in mekaar gebokst. CD&V-voorzitter Wouter Beke leek eerder vandaag op een pauze aan te sturen, maar ondertussen deden de delegaties gewoon voort. Met resultaat: om 19 uur kwamen de eerste berichten dat er een akkoord was over een regering met Charles Michel als premier.

De onderhandelingen gingen maandag om 14.30 uur van start. Dinsdagochtend raakten ze blijkbaar in een stroomversnelling, toen er na voorbereidend werk in een technische werkgroep een akkoord over de pensioenen uit de plenaire vergadering kwam. Daar passeerden ook de luiken Werk en Sociale Zaken de revue. 

Nadien gingen de gesprekken voort tussen de twee coformateurs en de vier partijvoorzitters, met daartussen wat ruimte om de innerlijke mens te versterken. Even voor 19 uur kwamen dan de eerste berichten dat er een akkoord was over de begroting.

Met de overeenstemming die over de begroting bereikt is, zou er meteen ook een regeerakkoord zijn. Charles Michel wordt premier, maar over de namen van de nieuwe ministers is er nog niets bekendgemaakt. Morgen volgt nog een allerlaatste lezing van het akkoord door de onderhandelaars. 

'Co-formateur Charles Michel en ik zijn zeer blij dat we erin geslaagd zijn een federaal regeerakkoord tot stand te brengen', zei Kris Peeters (CD&V) in een eerste reactie. 'Morgen gaan we de teksten verder overlopen om te bekijken of alles conform is zoals afgesproken.'

'De vele akkoorden kwamen er na moeizame onderhandelingen, maar het belangrijkste is dat België nu snel een nieuwe regering met een nieuwe eerste minister krijgt', benadrukte Peeters met Charles Michel aan zijn zij. 'Over de posten wordt de volgende uren nog gesproken, maar Charles Michel (MR) wordt wel de nieuwe premier: 'Alle partners hebben voorgesteld dat ik de verantwoordelijkheid van eerste minister zou uitoefenen', zei Michel zelf voor de camera's. Met zijn 38 jaar wordt Michel de jongste Belgische premier ooit. 

Nog deze week partijcongressen

N-VA organiseert donderdagavond een ledencongres, waar kan worden ingestemd met regeringsdeelname. Ook CD&V opteert wellicht voor die dag. Bij Open VLD is de beslissing nog niet genomen.

N-VA reserveerde donderdagavond de Antwerpse Lotto Arena, voor de twee andere Vlaamse partijen zijn nog geen locaties bekend.

Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen. Dinsdag staat de state of the union van de nieuwe premier in de Kamer geprogrammeerd. Woensdag en donderdag volgt het debat over de regeerverklaring, met 48 uur na de toespraak van de premier de vertrouwensstemming.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op