Rio Tinto blokkeert megafusie
Foto: AFP

Mijnbouwgigant Rio Tinto heeft in augustus een aanbod om te fuseren met branchegenoot Glencore afgewezen. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

Ook is er op dit moment geen contact tussen de twee over een potentiële deal, waardoor het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld zou ontstaan met een marktwaarde van rond de 160 miljard dollar (127 miljard euro).

Het fusievoorstel werd in juli gedaan, maar unaniem afgewezen door het bestuur, aldus Rio Tinto in een verklaring.

Maandag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Glencore voorbereidingen treft voor een mogelijke fusie met Rio. Na het afwijzen van het voorstel zouden er gesprekken zijn gevoerd met aluminiumconcern Chinalco. Dat Chinese staatsbedrijf is met een belang van bijna 10 procent grootaandeelhouder van Rio Tinto. Ook zou Glencore andere aandeelhouders polsen, en daarnaast onderzoek doen naar eventuele mededingingsbezwaren en financiële obstakels. In 2015 wordt dan mogelijk een nieuwe poging gewaagd.

Vorig jaar lijfde Glencore al concurrent Xstrata in voor 29 miljard dollar. Als het tot een fusie komt met Rio Tinto, neemt het de plaats in van grondstoffenconcern BHP Billiton als wereldwijd marktleider.