Trage Thalys met vier passagiers per dag blijft rijden
Foto: vrt
De rechtstreekse Thalysverbinding tussen Oostende en Parijs vervoert vanuit de kuststad amper 4 passagiers per dag. In totaal bedraagt de bezetting van de trein tot in Brussel amper 7 procent. Qua snelheid moet de Thalys het bovendien afleggen tegen een gewone NMBS-trein naar Brussel. En toch blijft de trein behouden in het nieuwe vervoersplan.

De Thalys van Oostende naar Parijs vertrekt elke dag om iets na zes in de kuststad. Het perron is nagenoeg leeg, gemiddeld stappen er slechts vier mensen op de trein. In Brugge en Gent stappen er gemiddeld nog eens 23 mensen op de trein. Goed voor een bezetting van 27 mensen op een totaal van 357 zitplaatsen, of amper 7 procent. Een vrijwel lege trein en bovendien ook volstrekt overbodig. Vier minuten na de Thalys reist er immers een gewone NMBS-trein van Oostende naar Brussel-Zuid.

Die trein heeft een rechtstreekse aansluiting met de Thalys naar Parijs, die maar liefst zeventien minuten wacht in Brussel op de reizigers uit Oostende. Een totaal inefficiënte trein dus, die nochtans 1.9 miljoen euro subsidie per jaar kost. En terwijl er andere treinen worden afgeschaft in het nieuwe vervoersplan van de NMBS, mag de Thalys blijven rijden. 

Vorig jaar al klaagde de VRT aan dat de trein te duur, te weinig bezet en trager dan de gewone verbinding was. Minister van Overheidsbedrijven Labille beloofde de verbinding toen te bekijken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig