Wat met een heuglijke gebeurtenis moest worden in het Antwerpse stadscentrum, is uitgedraaid op chaos en ontevreden bezoekers: de tijdelijke pontonbrubrug, ter gelegenheid van de herdenking van WO I, werd zaterdag opgebroken terwijl nog talloze mensen stonden te wachten. Ook vandaag zal niet iedereen met een ticket de unieke voettocht over de Schelde kunnen meemaken. Naar schatting 12.000 belangstellenden zullen teleurgesteld achterblijven.

De opening van de pontonbrug liep zaterdag eerst meer dan een uur vertraging op, en nadien werden 2.000 tickethouders wandelen gestuurd. Ze mochten niet langer over de brug. Even later werd de brug zelfs onderbroken omdat het getij sterk kwam opzetten en omdat er een doorgang moest gemaakt worden voor de scheepvaart. Bovendien dreigden de duwboten onder de brug zonder benzine te vallen. 

Te trage wandelaars

Burgemeester Bart De Wever was bij de wachtenden en hij stond de teleurgestelde groepen te woord. Ze krijgen allen hun toegangsticket terugbetaald krijgen. ‘Men heeft wellicht berekend dat er meer mensen over de brug zouden wandelen in een bepaald tempo’, liet Bart De Wever aan VRT weten. ‘Maar mensen wandelen veel trager omdat ze natuurlijk foto’s willen nemen. Nu zijn alle wachtenden natuurlijk boos, wat ik heel goed kan begrijpen. Ik zal nu een crisisvergadering houden om te bekijken hoe we mensen kunnen compenseren of dat we de tijdslots kunnen uitbreiden zodat ze kunnen terugkomen, of dat de tickets terugbetaald worden. Het is natuurlijk een serieuze domper op de vreugde.’

Nog meer mensen teleurgesteld

Ook voor wie een ticket kocht voor 17.30 of 18 uur, was er slecht nieuws: op de crisisvergadering werd besloten ook deze  twee slots te schrappen. Zondag vallen de slots van 11 uur, 11.30 uur, 20 uur en 20.30 uur weg. Zo'n 12.000 mensen zullen de Schelde dus niet kunnen oversteken via de pontonbrug.

'Schandalig'

Ook vrijdag liep de organisatie al in de soep. Toen leek alles eerst vlot te verlopen, maar later op de avond ontstonden enorm lange wachtrijen. De militairen moesten de oversteek even stilleggen, met een vertraging van meer dan een half uur tot gevolg. ‘Schandalig’, ‘Geen communicatie’, ‘Een grote chaos’, klonk het bij enkele teleurgestelde mensen.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in