EU nam volgens Biden sancties tegen Rusland onder zachte dwang VS
Joe Biden Foto: AP

De Verenigde Staten hebben de Europese Unie ‘in verlegenheid gebracht’ (‘embarrassed’) om economische sancties tegen Rusland uit te vaardigen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in een toespraak tot studenten in het Kennedy College in Harvard toegegeven. Volgens sommige analisten heeft de EU met de sancties vooral in eigen voeten geschoten. De Unie was dan ook, aldus Biden, tegen die stap gekant, maar bond in onder Amerikaanse dwang. Biden noemde dit een voorbeeld van Amerikaans ‘leiderschap’.

De sancties hadden pijnlijke Russische tegensancties tot gevolg en brachten ook Amerikaanse bedrijven (ExxonMobil, bijvoorbeeld) in moeilijkheden. Met name op landbouwgebied zag de Europese Commissie zich gedwongen een spaarpotje van 125 miljoen euro aan te leggen.

Voor de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, één van de drijvende krachten achter Euromajdan en de staatsgreep van 22 februari, mag voor het verspreiden van de democratie al eens gebloed worden. ‘Sancties uitvoeren is niet gemakkelijk’, zei ze donderdag, ‘en veel landen moeten daar een hoge prijs voor betalen’. Maar, aldus de neoconservatieve politica, het kostenplaatje zou nog veel hoger liggen als niets gedaan wordt tegen de agressor. Met die term verwijst Nuland naar Rusland, dat door de VS als de enige schuldige voor de huidige Oekraïnecrisis wordt beschouwd. Nuland was ook degene die in verband met de aanvankelijke onwil van EU om sancties tegen Moskou uit te vaardigen met de inmiddels beruchte uitspraak ‘Fuck the EU’ reageerde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in