Tien weetjes over dieren voor #werelddierendag
Een giraf heeft evenveel nekwervels als de mens. Foto: BELGA

Op 4 oktober was het Werelddierendag en stonden dieren extra in de schijnwerpers. Wist u deze weetjes al?

1. Waarom krijgen spechten geen hoofdpijn?

Spechten hameren met een enorme snelheid op bomen en toch beschadigen ze hun hersenen niet. Daarvoor hebben ze enkele unieke mechanismen ontwikkeld, waaronder een sterk ontwikkeld tongbeen. Die elastische ondersteuning loopt door over de hele schedel. Tussen de snavel en de hersenen van de specht zit ook een laag poreus bot dat schokken opvangt.

2. Wist u dat een giraf evenveel nekwervels heeft als de mens?

Hoewel zijn nek aanzienlijk langer is, heeft een giraf evenveel nekwervels als een mens. De zeven nekwervels bij een giraf zijn uiteraard veel groter.

3. In het donker worden goudvissen bleker

Een goudvis die zonder licht zit, zal bleker worden. Het is niet ongewoon dat vissen van kleur veranderen. De ouderdom, de waterkwaliteit en de voeding spelen allemaal een rol.

4. Een kat heeft gespierde oren.

Katten hebben maar liefst 32 spieren in elk oor. Daarmee kunnen ze hun oren 180 graden draaien. Wij moeten het met zes spieren in het oor stellen.

5. Walvissen zijn altijd een beetje wakker

Walvissen kunnen vrij lang onder water blijven, maar moeten geregeld bovenkomen om te ademen. Lang slapen is dus geen optie. Daarom mag elke hersenhelft om de beurt rusten. Ze zijn dus altijd voor de helft wakker.

6. Zeeotters slapen hand in hand

Zeeotters brengen het grootste deel van hun leven in het water door. Ze slapen en eten zelfs drijvend op het water. Om niet zomaar weg te drijven richting open zee, wikkelt het dier zichzelf in zeewier, dat aan de bodem vastzit. Om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, slapen otters gewoon hand in hand. Soms vormen otters zelfs vlotten waarbij tot honderd dieren tegelijk handjes vasthouden en samen ronddobberen.

7. Egel met zesde zintuig

Egels kunnen zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Maar ze beschikken ook over een zintuig waar ze onbekende stoffen of nieuwe geurtjes mee onderzoeken. Dit doen ze met het ‘orgaan van Jacobson’ dat tussen het gehemelte en de neusholte ligt. Egels nemen de geur- en smaakstoffen op door veel speeksel aan te maken. Op deze manier ‘verwerkt’ het diertje de nieuwe ervaring. Als de egel de nieuwe geur heeft verwerkt, smeert hij het speeksel uit over zijn rug. Daarna is het reukkanaal doorgespoeld en weer gebruiksklaar voor een nieuwe reukervaring.

8. Waarom zoemen muggen?

Muggen zijn het meest actief in het donker en dan kunnen zij elkaar niet zien. Daarom kunnen mannetjes en vrouwtjes elkaar alleen vinden door goed naar elkaars gezoem te luisteren, het geluid wat ze met hun vleugels veroorzaken. 400 à 500 keer per seconde bij vrouwtjes, 700 keer per seconde bij mannetjes. Als het vrouwtje onbevrucht is en wil paren verhoogt zij haar vleugelslag waardoor de toon van de zoem verandert. Het mannetje weet dat hij welkom is en verlaagt dan zijn vleugelslag.

9. Oesters wisselen van geslacht

De oester is een hermafrodiete soort die van geslacht verandert. Ze zijn tweeslachtig zijn, maar kunnen zichzelf niet bevruchten.

De oester wordt geboren als mannetje. Tijdens hun tweede levensjaar veranderen veel oesters in een vrouwtje. Hun voortplanting is afhankelijk van de temperatuur en het zoutgehalte van het water.

10. Tong blauwe vinvis net zo groot als olifant

De meeste olifanten wegen minder dan de tong van een blauwe vinvis, ongeveer 2 ton. De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft en wordt gemiddeld ongeveer 25 meter lang en 100 ton zwaar. De vinvis kan bijna net zo zwaar worden als een Boeing 747. De omvang van zijn tong is dan weer te vergelijken met een kleine auto.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig