Europese vogelkijkers tellen dit weekend trekvogels
Rode wouw. Foto: Wim Dirckx

In meer dan dertig Europese en Centraal-Aziatische landen gaat dit weekend een simultaantelling voor trekvogels door. Omwille van het weer, wordt dit weekend in ons land een grote trek van roofvogels verwacht, zo meldt Natuurpunt.

‘Als grootschalige Europese telactie levert Eurobirdwatch een schat aan informatie op over de jaarlijkse vogeltrek’, zegt vogelexpert Koen Leysen van Natuurpunt, die de telling in Vlaanderen coördineert.

Vorig jaar werden in ons land alleen 65.524 vogels van 132 verschillende soorten geteld. Opvallend was het grote aantal kruisbekken.

‘Dit jaar zouden er wel eens behoorlijk wat roofvogels zoals buizerds en rode wouwen kunnen gezien worden. De weersvoorspellingen beloven de nodige thermiek en de zuidoostenwind is ideaal om ze over ons land te loodsen’, zegt Koen Leysen.

Daarnaast is het evenement een gelegenheid om het grote publiek in contact te brengen met de tweejaarlijkse vogeltrek, die evenwel niet zonder gevaar is. ‘Zo zorgt verbreding van de woestijngebieden in Afrika voor meer zandstormen en zorgt klimaatverandering voor een verschuiving van de leefgebieden. Tot slot heffen jacht en vogelvangst in de zuiderse landen een onaanvaardbaar hoge tol.’

De Belgische en Europese resultaten van de Eurobirdwatch-telling worden begin volgende week verwacht. Een overzicht van de resultaten is ook te volgen op trektellen.org.