Het koningspaap heeft de pontonbrug, die beide Scheldeoevers in Antwerpen verbindt, officieel geopend. Vanavond volgt een spectaculaire openingsshow op de Schelde.

12u10

Het koningspaar, ministers, ambassadeurs en de legerleiding worden vandaag om 12u10 op het Antwerpse stadhuis ontvangen om een uurtje later te voet via de Suikerrui naar het (inmiddels gelegde) ponton te stappen. Ook de voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy is van de partij op ‘t Schoon Verdiep.

13u40

De brug wordt om 13u40 officieel door koning Filip geopend, die dan samen met de prominenten én de 105-jarige Josée Heyrman over het ponton naar Linkeroever stapt in een heuse ‘Vredesstoet’. Na de prominenten volgen dan 3.000 Antwerpse schoolkinderen. De brug wordt rond 16u opnieuw afgebroken.

19u

Rond 19u begint het eigenlijke openingsspektakel op de Schelde met een klank- en lichtshow en wordt de brug opnieuw gelegd (tot ze om 0.30u nog eens wordt afgebroken). Na die openingsshow wandelen Antwerps burgemeester Bart De Wever en Gilbert Verstraelen, voorzitter van het Vredescentrum, de brug in. Direct na hem, om 20u, begint het publiek door te stromen. 

Het publiek wordt in strikte tijdslots in twee blokken van elk 2.000 mensen - elk onderverdeeld in ‘pakketten’ van 250 man - op het Steenplein verzameld en wordt dan in blokken in enkele minuten over het 370 meter lange ponton en de 38 meter lange valreep geleid. Op drie dagen tijd zullen zo’n 100.000 mensen de Schelde oversteken via de ‘vredesbrug’. Alle tickets zijn intussen uitverkocht.

Het programma kan u ook terugvinden op de website van de stad Antwerpen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in