‘Zet biologische klok van vrouwen on hold’
Foto: Belga
Om vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen, pleiten experts van het UZ Brussel ervoor vrouwen de kans te geven een deel van de eierstok in te vriezen en op een gepast tijdstip weer in te planten. Dat schrijft De Standaard.

Hoewel 20- tot 25-jarige vrouwen veel gemakkelijker zwanger worden, beginnen steeds meer vrouwen pas als 35-plussers aan kinderen. Daarom breekt professor Dominic Stoop samen met collega’s in het gezaghebbende vakblad The Lancet een lans voor een nieuwe techniek, die de biologische klok van vrouwen on hold zet: een operatie onder narcose waarbij een deel van de eierstok wordt weggenomen en dat weefsel vervolgens wordt ingevroren. 

Als de vrouw jaren later zwanger wil worden, ontdooien de artsen het eierstokweefsel en planten ze het opnieuw in bij de vrouw. De vrouw kan dan spontaan zwanger worden. De techniek is en stuk ingrijpender dan wat fertiliteitscentra al aanbieden voor vrouwen die hun kinderwens willen uitstellen. Zij kunnen eicellen nu al onder lokale verdoving laten verwijderen en later in het lab laten bevruchten

Kanker

Het wegnemen van een heel stuk eierstok is tot dusver voorbehouden voor vrouwen die door een ernstige aandoening zoals kanker onvruchtbaar dreigen te worden.

‘Het wegnemen van een deel van de eierstok duurt maar één dag’, zegt medeauteur Stoop, kliniekhoofd van de fertiliteit aan het UZ Brussel, ‘veel minder lang dan de wekenlange behandeling met hormonen om eicellen te kunnen oogsten en in te vriezen. Waarom zouden we de techniek dan ook niet aanbieden aan vrouwen die gezond zijn?’