Travestieten mogen weer met eigen naam op Facebook
Foto: rdb
Op Facebook hoef je niet je ‘wettige’ naam te gebruiken, zo lang het maar je ‘authentieke’ naam is. Dat mag ook een travestienaam zijn. Met die koersverandering hoopt Facebook de woede bij een flink stuk van de holebi-gemeenschap te kalmeren.

In september ontvingen een aantal travestieten van Facebook de melding dat hun account was geblokkeerd wegens het gebruik van een valse naam. Dat gaf aanleiding tot een fikse rel.

Het pas opgestarte sociale netwerk Ello profiteerde daar de jongste dagen van door zich in de kijker te werken als de plek waar transgenders wél zichzelf (of iemand anders) mogen zijn. Heel wat transgenders maakten de jongste dagen de overstap naar Ello. 

Volgens Facebook vermijdt de politiek om echte namen te eisen heel wat misbruiken zoals fraude en oproepen tot haat. Het is echter ook een sterk commercieel argument: bij Facebook weten adverteerders precies wie hun reclame te zien krijgt.

Toch gaat het bedrijf nu overstag. ‘Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan de getroffen gemeenschap van dragqueens, dragkings, transgenders en de uitgebreide gemeenschap van onze vrienden, buren en holebi’s voor de pijn die we jullie hebben bezorgd door de manier waarop we omgaan met jullie Facebook-accounts’, schrijft Chris Cox, hoofd productontwikkeling bij Facebook, op zijn eigen Facebook-pagina. ‘Wij zijn jullie een betere dienstverlening verschuldigd en we zullen onze gebruiksregels aanpassen zodat iedereen die getroffen is, Facebook weer kan gebruiken zoals voorheen.’