Pontonbrug over de Schelde herdenkt vluchtelingen WO I
Foto: Katrijn Van Giel
Ter hoogte van Het Steen in Antwerpen hebben Belgische en Nederlandse militairen een pontonbrug over de Schelde gelegd naar aanleiding van het komende herdenkingsweekend rond Wereldoorlog I. Ruim 100.000 bezoekers krijgen de komende dagen de kans om voor één keer de Schelde in Antwerpen te voet over te steken en dat net boven het waterniveau.

De pontonbrug is een reconstructie van de geïmproviseerde brug die honderd jaar geleden zowel de regering, burgers als troepen toeliet om uit Antwerpen te ontsnappen richting Linkeroever, op de vlucht voor de toen oprukkende Duitsers. Het idee om als herdenking van WOI de brug in kwestie tijdelijk te reconstrueren, dateert al van 2011, maar het realiseren ervan had heel wat voeten in de aarde. Het scheepvaartverkeer op de Schelde moet immers enkele keren per dag kunnen doorvaren en ook technisch waren er heel wat uitdagingen.

'Defensie in België beschikt niet langer zelf over het geschikte brugmateriaal, dus hebben we Nederlandse genieondersteuning gevraagd', zegt kolonel Dirk Verhaegen. 'Maar dan nog was het niet evident: we moesten rekening houden met de getijden, de enorme breedte van de rivier en de stroomsnelheid.' 

Uiteindelijk werd geopteerd voor een 370 meter lange vouwbrug die uit 49 in elkaar geklikte pontons bestaat. Ze ligt tussen de aanlegsteigers aan Het Steen (Rechteroever) en het loodswezen (Linkeroever) en kan in minder dan 20 minuten tijd opgebroken worden om op bepaalde uren het scheepvaartverkeer door te laten. De pontonbrug wordt vrijdag geopend door koning Filip en koningin Mathilde en is voor het publiek toegankelijk op vrijdagavond, zaterdag en zondag, zij het om veiligheidsredenen in beperkte groepjes. De meeste van de ruim 100.000 tickets zijn al de deur uit.


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in