EU-commissaris: ‘Naaktselfie-beroemdheden zijn dom’
Foto: EPA

De Duitse kandidaat-eurocommissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger wil zich niet excuseren voor zijn uitspraak over naaktfoto’s. Dat zei hij aan de BBC.

Günther Oettinger werd maandag aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Vooral een uitspraak over naaktselfies blijft nazinderen.

‘Wanneer een beroemdheid zo dom is om een naaktfoto van zichzelf te nemen en die op internet te zetten, dan moet ze niet verwachten dat wij haar gaan beschermen. We kunnen de mensen niet helemaal beschermen tegen hun eigen stommiteiten’, antwoordde hij op een vraag over een betere bescherming van surfers.

‘Die verklaring in ongelooflijk’, reageert europarlementslid Julia Reda van de Piratenpartij in een blogpost . ‘De persoon die het vertrouwen in het internet moet opkrikken, opdat Europeanen meer zaken online doen, beschuldigt de mensen wier persoonlijke gegevens zijn gekraakt en zonder toestemming zijn verspreid. Hij legt de morele schuld van die misdaad volledig bij de slachtoffers in plaats van de daders.’

Reda plaatste het fragment van de hoorzitting op haar website:

 

‘Niets van de zaak begrepen’

 

Oettinger verwees naar de naaktfoto’s van verschillende beroemdheden, onder wie Oscarwinnares Jennifer Lawrence, die zouden gestolen zijn via een inbraak op de iClouddienst van Apple.

 

‘Door lacherig te doen over wat hij als een ernstig probleem moet erkennen (...) doet vragen rijzen over Günther Oettinger geschikt is voor de job om onze digitale gemeenschap de komende jaren vorm te geven’, vindt Reda.

 

Volgens de online editie van Der Spiegel bewees Oettinger ‘dat hij niets van de zaak heeft begrepen’. Toch zou de Duitse eurocommissaris, die de voorbije vijf jaren al de energieportefeuille beheerde, zich niet al te veel zorgen hoeven te maken. De bevoegde parlementscommissie zou een positief advies hebben uitgebracht.