Nergens zoveel subsidies voor bedrijfsauto’s als bij ons
België is een fiscaal paradijs voor bedrijfswagens. Foto: Jimmy Kets

Geen enkel ander land is fiscaal zo mild voor bedrijfswagens als België.

Een bedrijfswagen krijgt in België een maandelijkse fiscale subsidie van 230 euro. Dat is een wereldrecord De maatschappelijke kosten liggen nog vier keer hoger.

Overal ter wereld wordt de bedrijfswagen gebruikt om de belastingdruk op arbeid te verminderen. In alle Oeso-landen wordt het voordeel dat een werknemer uit een bedrijfswagen haalt minder belast dan zijn loon. Gemiddeld delen de Oeso-landen op die manier een jaarlijkse subsidie uit van 1.600 euro per bedrijfswagen, of 133 euro per maand. In totaal laten de 28 landen samen elk jaar 26,8 miljard aan belastingen liggen, zo berekende Oeso-econoom Michelle Harding.

In geen enkel ander land is de subsidie voor bedrijfswagens zo hoog als in België. Een Belgische bedrijfswagen levert de eigenaar een bruto-voordeel op van 653 euro per maand. Maar op slechts veertig procent daarvan moet de bestuurder belastingen betalen.

Zo geeft de overheid elke maand een fiscaal cadeau van 230 euro per bedrijfswagen, of 2.763 euro per jaar. Dat is maar liefst 50 keer meer dan in Canada, waar een bedrijfswagen voor minder dan 5 euro per maand aan impliciete belastingvermindering krijgt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig