Na Valentin nu ook Maxim Iglinskiy betrapt op doping
Foto: AFP

Maxim Iglinskiy (Astana) werd woensdag voorlopig geschorst door de Internationale Wielerunie UCI. De 33-jarige Kazach, in 2012 winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, testte op 1 augustus positief op het gebruik van EPO. Amper twee weken terug werd Valentin Iglinskiy, de drie jaar jongere broer van Maxim, al voor vier jaar geschorst door de Kazachse federatie. Een week voordien was hij al ontslagen door Astana.

Ook Valentin Iglinskiy werd op het gebruik van EPO betrapt. Dat gebeurde op 11 augustus tijdens de Eneco Tour. Het positieve staal van Maxim Iglinskiy werd tien dagen eerder, op 1 augustus, op de vooravond van de Clasica Sebastian afgenomen.

De positieve plassen van de broers Iglinskiy kunnen mogelijk nog harde gevolgen hebben voor Astana. Aangezien de formatie van Alexandre Vinokourov lid is van de MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) is ze verplicht een week lang van deelnames aan alle UCI-wedstrijden af te zien. Hier vallen de belangrijkste thuiskoers voor de ploeg, de Ronde van Almaty (1.1) en de Ronde van Lombardije (WT) onder. De ploeg kan eventueel wel nog de tegenexpertise afwachten. Valentin Iglinskiy gaf het EPO-gebruik toe, maar beweerde op eigen houtje te werken.

In de Tour de France 2014 maakte Maxim Iglinskiy deel uit van het team dat kopman Vincenzo Nibali aan de eindzege hielp. .