Waarom senioren beter af zijn in Noorwegen dan in België
Foto: BELGAIMAGE

Er zijn 26 landen waar de levenskwaliteit voor ouderen hoger ligt dan in België. Dat blijkt toch uit de Global AgeWatch Index van de mensenrechtenorganisatie HelpAge International, waarin ons land pas op de 27ste plaats uitkomt op 96 onderzochte landen.

Wie doet het allemaal beter?

Noorwegen, natuurlijk. In welk lijstje staat een van de Scandinavische landen niet bovenaan? Dat wil zeggen dat mensen ouder dan 60 in Noorwegen sociaal en economisch gezien het best af zijn. Na Noorwegen volgt, jawel, Zweden. En Zwitserland, Canada en Duitsland volgen op de voet. Ook onder meer IJsland, Israël, Chili, Panama, Frankrijk en Spanje stijgen boven België uit.

Wat onderzoekt de GlobalAgeIndex precies?

Heeft een 60-plusser enige vorm van inkomenszekerheid? Dat is een van de belangrijkste vragen die de organisatie HelpAge International stelt. De index meet ook de gezondheid van 60-plussers: Hoelang mogen zestigers verwachten nog te leven? En hoe goed voelen ze zich in hun hoofd?

De levenskwaliteit van ouderen hangt ook samen met hun capaciteiten: zijn ouderen nog aan het werk boven de 60, en hoe goed zijn ze geschoold? De index kijkt tenslotte nog naar de omgeving van ouderen, zoals toegang tot het openbaar vervoer en sterke sociale contacten.

Waarom bengelt België achter de topgroep?

België scoort bijzonder slecht op één specifiek domein: de capaciteiten van ouderen. De lage werkgelegenheidsgraad onder ouderen zit daar voor iets tussen: België komt daar pas als 58ste uit de bus. Slechts 39,5 procent van de bevolking tussen 55 en 64 jaar is aan het werk. Ook voor de indicator ‘inkomenszekerheid’ haalt België niet de top. Vooral het lage wettelijk pensioen, in vergelijking met andere landen, is daar de oorzaak van.

Wat is er dan zo leuk aan Noorwegen?

De inkomenszekerheid ligt er een pak hoger dan in België. En ook op zowat alle andere vlakken scoren de Noren: ouderen zijn hoger opgeleid dan eender wie ter wereld, ze werken langer, voelen zich veilig en vrij. Eén klein minpunt: 60-jarige Noren worden gemiddeld ‘maar’ 84 jaar oud, waarmee ze op de 16ste plaats staan. Ze blijven gezond tot hun 77ste verjaardag. Mentaal voelen ze zich topfit.

Waar is het nog veel slechter leven dan in België?

België staat op plaats 27 tussen Costa Rica en Georgië. In Afghanistan, Mozambique, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn senioren er het slechtst aan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig