Crevits: ‘Beperkte stijging van inschrijvingsgeld is onvermijdelijk’
Minister Crevits was door professor Herwig Reynaert uitgenodigd voor een gastcollege Interne Belgische Politiek. Foto: Yann Bertrand

Het voorstel van de Hasseltse rector Luc De Schepper om gezakte studenten na het eerste semester weg te sturen, vindt geen gehoor bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Een ‘beperkte’ stijging van het inschrijvingsgeld is dan weer wel onvermijdelijk, zo zei de minister tijdens een lezing aan de Gentse Universiteit.

Crevits was door professor Herwig Reynaert uitgenodigd voor een gastcollege Interne Belgische Politiek. De minister gaf een lezing over ‘De (politieke) uitdagingen voor Vlaanderen’ en kreeg in de vragenronde een reeks vragen over de nakende verhoging van de inschrijvingsgelden.

Volgens Crevits is ‘een beperkte verhoging van het private aandeel (inschrijvingsgeld) in de deelname aan het hoger onderwijs’ te verdedigen, al is er volgens haar nog geen beslissing over bedragen. ‘De private bijdrage om deel te nemen aan het hoger onderwijs is in Vlaanderen zeer laag’, klonk het.

Crevits verwees naar de prijs in de buurlanden, het feit dat het hoger onderwijs haar ‘slagkracht’ op peil moet kunnen houden en uiteraard de budgettaire krapte. Wel benadrukte ze dat de sociale correcties behouden blijven en dat iedereen toegang moet blijven hebben tot hoger onderwijs. ‘Wie een beurs krijgt, zal die ook behouden.’

Ze wilde verder nadenken of de categorie van bijna-beursstudenten kan uitgebreid worden. ‘Maar hoe groter de groep met een verlaagd inschrijvingsgeld, hoe minder inkomsten voor de universiteit’, aldus Crevits, die opmerkte dat de financiering van instellingen een complex gegeven is.

Op donderdag 2 oktober, wanneer Vlaamse studentenraden een actie houden tegen besparingen in het hoger onderwijs, wil de minister een delegatie in Brussel ontvangen. Crevits riep de studenten wel op om de nuance in het debat te houden.