Herbekijk de catwalkshows van de Belgen in Parijs
Dries Van Noten s/s 2015 Foto: afp
We hebben het al uitgebreid over de collecties gehad, maar voor een goede catwalkshow speelt ook het decor evenals de gekozen soundtrack een niet onbelangrijke rol. Uiteraard hebben onze Belgische ontwerpers niet steeds het grootste budget voor handen, maar dat mag hen niet tegenhouden. Een terugblik op acht catwalkshows.

Van Ann Demeulemeester en Maison Martin Margiela is voorlopig nog geen videomateriaal beschikbaar, maar de andere Belgische modeshows kunt u tot in het oneindige herbekijken dankzij deze video's.

>> ANTHONY VACCARELLO koos voor een industriële werf langs de Seine met in het oog springende grafitti. De soundtrack is 'Can't do without you' van Caribou. Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> De catwalkshow van CÉDRIC CHARLIER vond plaats in het hart van Le Marais, in een voormalige ballonfabriek met hoge ruimtes die het daglicht overvloedig laten binnenvallen. De soundtrack is 'Hide' van FKA Twigs.Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> Tsjilpende vogels en een catwalk van mos in het Grand Palais: DRIES VAN NOTEN maakte de inspiratie voor zijn collectie wel heel erg zichtbaar. Belgisch topmodel Hanne Gaby Odiele mocht de show openen en met 'Strange Entity' van Oscard and the Wolf was ook de soundtrack honderd procent Belgisch. De Antwerpse filmpcomponist Senjan Jansen, die ook al met Bruno Pieters en Haider Ackermann samenwerkte, zorgde voor de remix. Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> Waar bij Van Noten tsjilpende vogels nog de show openden, hoorden we in Palais de Tokyo bij CHRISTIAN WIJNANTS krekelgeluiden. En ook hier was de soundtrack Belgisch, wederom dankzij Senjan Jansen. Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> Raf Simons heeft uiteraard wél een groot budget voor de catwalkshow van CHRISTIAN DIOR en besteedde het geld aan de bouw van een grote spiegelende kubus op het binnenplein van het Louvre. De soundtrack met synthesizers is er eentje van de Franse dj Michel Gaubert. Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> De catwalkshow van A.F. VANDEVORST begon ietwat dreigend met een misttapijt waaruit de modellen tevoorschijn kwamen en een rustige, donkere soundtrack (uitvoerder weliswaar onbekend). Voor foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> Christian Wijnants en Dries Van Noten waren niet de enige Belgische ontwerpers die rekenden op het muzikale gehoor van Jansen. Hij verzorgde ook de soundtrack van de catwalkshow van HAIDER ACKERMANN, die uitpakte met een serene collectie in zachte kleuren zoals poederroze, lila en licht taupe.

 

>> Geen synthesizers of hippe Belgische bandjes bij VÉRONIQUE LEROY, die haar collectie in het Palais de Tokyo presenteerde. Leroy koos voor een versie van 'Dance of the Knights' van de Russische componist Sergei Prokofiev. Voor foto's van de catwalkshow klikt u hier.

 

>> Geen catwalkshow voor JEAN-PAUL LESPAGNARD die de pers en aankopers wel uitnodigde voor een presentatie. Wie niet tot in Parijs geraakte, kan de nieuwe collectie ontdekken in dit filmpje, opgenomen in de slagerij van Hendrik Dierendonck en met muziek van TEPR. Meer foto's van de presentatie vindt u hier.

"LE SAVOIR-FAIRE" JP LESPAGNARD COLLECTION #1 / 2015 from jean-paul lespagnard on Vimeo.

 

>> VERONIQUE BRANQUINHO vond voor haar 'onafgewerkte' collectie inspiratie bij de Britse zangeres Kate Bush en haar liedjes werden dan ook meteen gebruikt voor de soundtrack bij de show - toevallig hetzelfde idee als Céline-ontwerpster Phoebe Philo. Voor de foto's van de catwalkshow klikt u hier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig