Van Besien: ‘Dit beleid zal onze voetafdruk enkel doen toenemen’
Wouter Van Besien Foto: Dieter Telemans

Als het beleid niet verandert, zal de ecologische voetafdruk van de Belgen enkel groter worden. Dat zegt afscheidnemend Groen-voorzitter Wouter Van Besien in een reactie op het tweejaarlijkse Living Planet Report van het WWF. Daaruit blijkt dat de voetafdruk van de Belg intussen de op vier na grootste ter wereld is, en alleen maar blijft toenemen.

‘Als we één competitie niet moeten winnen, is het deze wel’, reageert Van Besien. Volgens de Groen-voorzitter, die in november afzwaait, zijn het onze politici die zullen bepalen of België de komende jaren zal stijgen of dalen op de ranking.

Van Besien heeft een aantal suggesties klaar om onze voetafdruk te verkleinen. Zo pleit hij voor een groot isolatieplan, dat ervoor zorgt dat tijdens deze regeerperiode jaarlijks 60.000 woningen worden geïsoleerd. Goed voor 300.000 woningen tegen 2019, dus.

Een eenvoudig premiesysteem moet mensen stimuleren hun woning te isoleren: met het premiebedrag wordt de aankoopfactuur onmiddellijk verminderd. ‘Op die manier verlagen we de energiefactuur en verkleinen we de Belgische voetafdruk’, zegt Van Besien.

Daarnaast pleit hij ook voor een alternatief voor bedrijfswagens: het zogenoemde mobiliteitsbudget. Elke werkgever kan daarbij beslissen of hij zijn personeel een bedrijfswagen aanbiedt of in de plaats een mobiliteitsbudget geeft. Elk personeelslid dat akkoord gaat, kan dan een vast bedrag besteden dat hij nodig heeft voor zijn verplaatsingen met de fiets, tram, bus of trein. Het mobiliteitsbudget ligt momenteel op de onderhandelingstafel van de volgende federale regering. (belga, aro)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig