Procureur vraagt 15 jaar cel voor Belkacem
Foto: BELGA
Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem riskeert 15 jaar cel en een boete van 5.000 euro. Die straf heeft openbaar aanklager Ann Fransen tegen hem gevorderd. Jejoen Bontinck riskeert dan weer 4 jaar naar de gevangenis te moeten.

Op de tweede dag van het terrorismeproces ging het openbaar ministerie voort waar het maandagavond gestopt was: bij het uitleggen van de rol van de 46 beklaagden bij de Sharia4Belgium, de groepering die maandag nadrukkelijk werd afgeschilderd als terroristisch.

‘We hebben gepoogd de feiten op een objectieve manier voor te stellen. We hebben er voor gekozen geen gruwelijke filmpjes of foto’s te laten zien. We wilden een sereen proces. De feiten op zich zijn al gruwelijk genoeg en die gruwel blijft hangen,’ aldus procureur Ann Fransen.

Federaal aanklager Ann Fransen stelde dat de zestien leidinggevende beklaagden, met Fouad Belkacem op kop, een verpletterende verantwoordelijkheid dragen in dit dossier. Ze hadden jongeren geïndoctrineerd met hun salafistisch jihadistische ideologie en gerecruteerd voor de gewapende strijd in Syrië. Dat jihadistische strijdgebied was de gedroomde opportuniteit voor het realiseren van hun doelstelling: het oprichten van een islamitische staat met shariarecht.
 
Veel van de jongeren die naar Syrië gingen, verwerden er volgens Fransen tot "onmenselijke personen" die afschuwelijke daden stelden tegenover mensen die een ander geloof aanhangig zijn, omwille van een "verwerpelijke interpretatie van de islam".
Ze stelde voorts dat dit proces niet het proces van het Syrische regime mag worden, maar wel van groeperingen die geen partij zijn in het conflict, maar die het wel aangrijpen om hun eigen doeleinden te bereiken.
 
Fransen vindt dat onze democratie en rechtstaat beschermd moet worden tegen groeperingen als Sharia4Belgium en dat ze op alle vlak bestreden moeten worden. Onze maatschappij moet bovendien maatregelen nemen om te voorkomen dat ze meer aanhang krijgen en hun ideologie van geweld en haat verder kunnen verspreiden.
 
15 jaar cel voor Belkacem?
 
Ze riep de rechtbank dan ook op om een krachtig signaal te geven en vorderde 15 jaar cel voor Fouad Belkacem. Ook zijn getrouwen van het eerste uur - zoals Feisal Y., Hicham C., Said M., Nabil K. en Brahim B. - riskeren de maximumstraf, net zoals de vermoedelijk overleden Houssien E. Voor Elias T. werd 10 jaar cel gevraagd en voor de overige acht leidinggevende figuren celstraffen van 8 tot 15 jaar.

Jejoen Bontinck hangt als deelnemer aan de activiteiten van een terroristische groepering 4 jaar cel en 6.000 euro boete boven het hoofd. Voor Hakim E., Walid L., Mohamed E.Y., Bilal E.M. en Michaël Delefortrie werd respectievelijk 5, 5, 6, 5 en 5 jaar cel geëist. Ook Brian De Mulder en Nora V. riskeren vijf jaar cel. Voor de andere 22 beklaagden werden celstraffen van 12 maanden met uitstel tot tien jaar effectief gevorderd.

Toen de procureur haar vordering bekend maakte, was er nogal wat rumoer in de rechtszaal. Zo werd de moeder van Nora V. uit de zaal gezet en riep Dimitri Bontinck 'schandalig' toen de strafvordering voor Jejoen werd bekendgemaakt.

Op vraag van advocaat Kris Luyckx wordt het verdere verloop van de zitting uitgesteld naar woensdag 8 oktober. De verdediging wilt na het aanhoren van de schuldvordering de pleidooien kunnen voorbereiden.

Belkacem afwezig

Opvallende afwezigen dinsdag waren kopstuk Fouad Belkacem en advocaat Abderrahim Lahlali. De voormalige woordvoerder van Sharia4Belgium, die maandag nadrukkelijk afgeschilderd werd als spilfiguur van de organisatie, liet zich niet uit zijn cel halen door de politie. Belkacem werd aan het einde van de eerste procesdag nog de huid volgescholden door de moeder van Brian De Mulder.

Ook Abderrahim Lahlali, de advocaat van de broers Elouassaki, was niet in het justitiepaleis aanwezig. Hij mocht niet binnen nadat hij maandagavond in Reyers Laat was komen vertellen over het proces.