'Arco-spaarder krijgt niet al zijn geld terug'
Foto: BELGA

Minister van Financiën Koen Geens heeft een voorstel op de Zweedse onderhandelingstafel gelegd waarin de Arco-spaarder een 'haircut' krijgt. Hij zal niet al zijn 'spaarcenten' terugkrijgen. Dat schrijven De Tijd en L’Echo dinsdag.

Technische details zijn er nog niet, maar in het voorstel van Geens zouden de Arco-spaarders maar een deel van hun 'spaarcenten' terugkrijgen. De christelijke arbeidersbeweging Beweging.net, voorheen het ACW, zal eveneens een symbolische bijdrage moeten leveren om de Arco-spaarders te vergoeden. Ook Belfius zal als erfgenaam van Bacob, de voormalige bank van de christelijke arbeidersbeweging, een duit in het zakje moeten doen. Maar het leeuwendeel van het geld zal toch moeten worden opgehoest door de belastingbetaler, aldus De Tijd.

Volgens de krant is het nog altijd maar de vraag of deze nieuwe regeling zal worden aanvaard door de Europese Commissie. Dat de staatsbank Belfius een deel van de middelen zou moeten leveren om de Arco-spaarder te kunnen vergoeden, dreigt op een nieuw veto van de Europese Commissie te botsen.