Onderzoek naar mishandeling van vluchtelingen in Duitse asielcentra
Foto: REUTERS

Volgens het Duitse gerecht wordt er een onderzoek gevoerd naar acht medewerkers van drie Duitse asielcentra. Die zouden vluchtelingen fysiek hebben mishandeld.

Het gaat om drie asielcentra in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Zes van de bewakers die verdacht worden, werken in de stad Burbach, waar 700 vluchtelingen verblijven. De politie kreeg weet van de misstanden via video’s en foto’s van de mishandelingen op mobiele telefoons.

Een van de vluchtelingen werd op een matras geduwd waar braaksel op lag, zo zei procureur Johannes Daheim. Op een andere foto stond een bewaker over een op de grond liggende vluchteling, terwijl hij met zijn laars op de nek van de vluchteling drukt. Een andere bewaker staat erbij te lachen. Twee andere bewakers bleken in het bezit te zijn van verboden wapens. Intussen zijn honderden vluchtelingen in het centrum van Burbach ondervraagd, maar daardoor kwamen geen nieuwe feiten van wandaden aan het licht, aldus de procureur.

Er zijn ook meldingen uit een asielcentrum in Essen waar bewakers de vluchtelingen zouden geslagen hebben. Daar zijn twee dossiers die worden onderzocht. Beide instellingen worden beheerd door het privébedrijf European Homecare, en dat bedrijf besteedt een deel van zijn taken dan weer uit aan een onderaannemer.

De derde zaak speelt zich af in Bad Berleburg. Daar worden twee mannelijke bewakers van 30 en 37 verdacht van het mishandelen van vluchtelingen in een Rode Kruis-asielcentrum. Amnesty International dringt er op aan dat de Duitse overheid zowel de leiding, de zorg als de bewaking van de centra tegen het licht houdt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in