Syriëstrijder: ‘Ik val Belkacem niet af’
Michael ‘Younes’ Delefortrie

Michael ‘Younes’ Delefortrie, een teruggekeerde Syriëstrijder die nu in de beklaagdenbank zit op het proces tegen Sharia4Belgium, blijft de voormalige Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem steunen. ‘Ik val hem niet af’, zei de Antwerpenaar tijdens de middagonderbreking.

Delefortrie, een bekeerling, vindt dat het openbaar ministerie sommige zaken uit de context heeft gerukt en is van mening dat hij niets misdaan heeft.

De 26-jarige Delefortrie, voorwaardelijk vrijgelaten, had het in de pauze van het terrorismeproces onder meer over de ‘trainingen’ van Sharia4Belgium waarover het openbaar ministerie sprak. ‘We hadden inderdaad een planning, een agenda’, zegt hij. ‘Maar dat was gewoon sporten.’ Meer moet er volgens hem niet achter gezocht worden.

Delefortrie vindt dat selectief is te werk gegaan met de zogenaamde jihadvideo’s. In honderden video’s ging het volgens hem over ‘strijden met de tong’. ‘Als er strafbare video’s waren, waarom greep men dan niet meteen in?’

Delefortrie minimaliseert ook de rol van Belkacem bij het ronselen van Syriëstrijders en is ervan overtuigd dat velen niet onder impuls van Belkacem zijn vertrokken. ‘In Syrië heb ik mensen ontmoet uit België die ik nooit eerder gezien had.’ Delefortrie zou in december maar enkele weken in Syrië verbleven hebben en keerde naar eigen zeggen terug voor zijn gezin en familie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig