In Groot-Brittannië is een man maandag tot 18 weken effectieve celstraf omdat hij een Brits parlementslid op Twitter had beledigd en met verkrachting had bedreigd.

De 33-jarige man had berichten op Twitter geplaatst waarin hij het parlementslid Stella Creasy van de Labour-partij met verkrachting bedreigde en haar een “heks” noemde, zo deelde de rechter van een rechtbank in Londen mee.

De feiten gebeurden op het moment dat het parlementslid haar steun betuigde aan de feministe Caroline Criado-Perez. Die voerde campagne om auteur Jane Austin op de toekomstige bankbiljetten van 10 pond af te beelden. Criado-Perez was zelf het slachtoffer van bedreigingen op Twitter. In januari kregen daarvoor een man en een vrouw respectievelijk 8 en 12 weken effectieve celstraf.

De zaak ontlokte een controverse op het sociale netwerk. Meer dan 100.000 mensen tekenden een internetpetitie die Twitter oproept een knop in te voeren om mistoestanden te rapporteren. De algemene directeur van Twitter in het Verenigd Koninkrijk verontschuldigde zich al persoonlijk bij de slachtoffers.

“De veroordeling vandaag van (...) is een stap vooruit naar de erkenning van het leed en de angst die pesterijen veroorzaken”, aldus Stella Creasy.