Wat gebeurde er op 8 oktober 1914?
Foto: ds
De Volksgazet waarschuwt de overgebleven Antwerpenaars met vier tips voor het komende bombardement, waaronder 'zich niet in de straat vertonen' en 'in overwelfde kelders blijven'. Welke feiten halen nog het nieuws?

‘De Duitsers zijn over de Schelde’ schrijft Frans Gerlo, een 37 jarige glazenmaker uit Baasrode. Om vijf uur in de morgen laadt hij zijn kar en vertrekt, de Belgische soldaten zijn al weg. Zijn vrouw, zijn schoonzus en de kinderen zijn bij hem. Ze wenen. Als ze bij de brug over de Durme komen, explodeert die voor hun neus. Bij de spoorwegbrug en in Waasmunster spelen zich dezelfde taferelen af. Zelf raken ze de Schelde niet over. Lokeren is de enige uitweg. Voorbij Zele raken ze tussen vechtende troepen. 

De Volksgazet, een werkliedenblad dat in Brussel en Antwerpen tegen vijf centiem te koop is, roept op tot kalmte en vertrouwen, én in de eindzege van het socialisme. Het blad waarschuwt de Antwerpenaars voor het komende bombardement met vier tips. Wie blijft, wordt aangeraden 1) zich niet in de straat te vertonen; 2) in overwelfde kelders te blijven; 3) de kelderopeningen te dichten met matrassen of zandzakken en 4) op elke verdieping genoeg emmers vol water te voorzien. 

Kamiel Declerck, een twintiger uit Beernem, klas 1913, trekt met het 1ste grenadiersregiment in stilte terug. Via Hamme en Zele gaat het naar Lochristi. De Duitsers zitten zo dichtbij – ze horen hun wielen ratelen - dat er spreek- en rookverbod heerst. Rond zes uur voeren ze een verrassingsaanval uit om anderen de kans te geven zich terug te trekken. Daarna lossen Engelsen hen af waarop Declercks regiment naar Hansbeke kan. Daar stappen ze op de trein, bestemming onbekend.