Wat gebeurde er op 6 oktober 1914?
Foto: ds
Soldaten in Antwerpen krijgen orders voor de terugtocht. De roofdieren in de Zoo worden preventief afgemaakt. Britse troepen rukken op naar Gent. Welke feiten halen nog het nieuws?

Antwerpen is teneinde zijn krachten. Tien versterkingen zijn vernield en de buitenste verdedigingsgordel wordt opgegeven. Soldaten krijgen marsorders voor de terugtocht. Die verloopt via de spoorwegbrug van Temse en vier voorbereide Scheldebruggen: in het centrum bij ’t Steen, bij Burcht, bij Hemikshem en bij Rupelmonde. De Britten en het vestingleger blijven voorlopig in Antwerpen om te terugtocht te dekken. In de zoo worden de roofdieren preventief afgemaakt. 

Een terugtocht is een gevaarlijke operatie. Die gaat holderdebolder naar Oostende en Zeebrugge. Oorlogsvrijwilliger Louis Jacmain omschrijft de aftocht als ‘één van de gelukkigste beslissingen.’ Een compagnie van het 24ste linieregiment van de 1ste Divisie delft loopgraven aan de wijk Breskens in Torhout en aan de Heidelberg in Zedelgem bereiden soldaten gelijkaardige loopgraven voor. Zo krijgen ze de hen achtervolgende Duitsers, die uit Brugge komen, in het vizier. 

Legerarts Paul De Backer hoort na het avondeten van kippenbouillon en aardappelen op het haardvuur dat hij naar Sint-Niklaas moet om er de trein te nemen. Hij is zo moe dat hij onderweg in slaap valt. Achterblijvers wekken hem. In het licht van de beschietingen zien ze hoe Duitse soldaten varkens in stukken snijden. Aan de rand van Antwerpen passeren ze auto’s en dubbeldekkers uit Londen, vol Britten en in Zeebrugge komen Britse cavalerietroepen aan land. Ze rukken op naar Gent.