‘Bin Laden lacht vanuit de hel, Belkacem vanuit de cel’
Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen. Foto: REUTERS

Tijdens een onderbreking op het terrorismeproces rond Sharia4Belgium in Antwerpen, heeft Dimitri Bontinck de pers kort toegesproken. Hij haalde onder meer uit naar voormalig Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem.

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, is niet opgezet met het gedrag van Belkacem tijdens het proces. ‘Hij lacht zoals altijd. Bin Laden lacht vanuit de hel, Belkacem vanuit de cel’, antwoordde hij in het Engels op een vraag van een buitenlandse journalist.

Voor Bontinck is het duidelijk dat Belkacem zich schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van Syriëstrijders. Voor zijn zoon wil hij de vrijspraak. ‘Zonder Sharia4Belgium was hij nooit naar Syrië vertrokken’, luidt het. Bontinck betreurt dat Jejoen in de rechtszaal vlakbij Belkacem moest plaatsnemen.

Bedreigingen

Jejoen krijgt volgens zijn vader nog steeds bedreigingen. ‘Dat gaat ver, tot zelfs doodsbedreigingen.’ Bontinck vindt dat het openbaar ministerie schuld heeft aan die bedreigingen. ‘Men heeft de getuigenverklaring van Jejoen gebruikt om anderen te beschuldigen. In het buitenland had hij al lang een andere identiteit gekregen.’

Bontinck haalde nogmaals uit naar de politieke wereld. Die doet volgens hem niet het nodige om te verhinderen dat jongeren gaan vechten in Syrië.

‘Ik stel vast dat er momenteel nog steeds minderjarigen Syrië binnen geraken. Ik pleit voor meer preventie en meer controles op luchthavens. De politici moeten hun verantwoordelijkheid opnemen’, aldus Bontinck.

 Bij zijn aankomst op het terrorismeproces werd vader Bontinck overrompeld door de pers:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig