Voor het eerst sinds 2009 deflatie in België
Foto: IMAGEGLOBE

Voor het eerst sinds november 2009 is er in België deflatie. De inflatie daalt van 0,02 procent in augustus naar -0,12 procent in september. Is dat problematisch?

De index daalt al even in België, en dat wordt vooral toegeschreven aan lagere prijzen voor groenten, motorbrandstoffen, fruit, vliegtuigtickets, aardgas en telecommunicatie. Een prijsstijging voor vlees compenseerde deels die prijsdalingen, maar dus niet meer voldoende om deflatie te voorkomen.

Streefdoel

De Europese Centrale Bank streeft naar een gemiddelde inflatie op jaarbasis van net onder de 2 procent. Onder economen wordt dat gezien als het meest gezonde niveau: door de prijsstijgingen kunnen bedrijven groeien, zonder dat consumenten echt in de problemen komen. Maar in Europa blijft de inflatie nu al geruime tijd onder het procent.

Op zich hoeft een korte periode van negatieve inflatiecijfers niet per se rampzalig te zijn. Ook eind 2009 kenden we zo’n periode. Die heeft geen ernstige sporen nagelaten op de economie.

Het echte gevaar is dat de deflatie zou uitdiepen en we in een ‘Japan’-scenario terechtkomen van een langdurige periode zonder groei. Volgens de ECB is dat gevaar beperkt. Enerzijds omdat de inflatie vooral gedrukt wordt door de dalende energieprijzen, wat geen structureel gegeven is. Maar we zien nu dat de inflatie op basis van de gezondheidsindex, waar sommige energieproducten uit gefilterd zijn, ook uiterst laag is.

De ECB heeft begin september nog extra maatregelen aangekondigd tegen de dreigende deflatie. Maar erg overtuigend zijn die niet, ook niet voor de Oeso bijvoorbeeld. De maatregelen die de bank tot nu toe heeft uitgeprobeerd om de economie aan te zwengelen, hebben weinig hebben uitgehaald.